Mainos

Kännykät yhä suurempi vaara liikenteessä

Liikenteessä joudutaan yhä useammin vaaratilanteisiin matkapuhelimeen puhumisen takia, ilmenee Liikenneturvan tekemästä tutkimuksesta. Myös matkapuhelinpuhelut ajon aikana ovat tutkimuksen perusteella ylipäätään lisääntyneet.

Tutkimuksen mukaan noin neljä kymmenestä autoilijasta on joutunut vaaratilanteeseen puhelimeen puhumisen aikana. Kahdessa vuodessa lähes kaikki vaaratilanteet ovat lisääntyneet.

Useimmin vaaratilanne aiheutuu siitä, että muun liikenteen seuraaminen on herpaantunut: noin neljänneksellä autoilijoista liikenteen seuraaminen puhumisen aikana on herpaantunut. Eniten on lisääntynyt vaaratilanne, jossa auto on ajautunut keskikaistalle tai tien oikeaan reunaan. Joka kahdeksannelta on jäänyt puolestaan liikennemerkki havaitsematta.

Toisaalta puhelimella on myös edistetty turvallisuutta. Suuri osa puhelimen käyttäjistä on ilmoittanut puhelimella myöhästymisestä ja ajanut sen jälkeen kiireettömästi. Puhelimella on myös hälytetty apua ja varoitettu muita tienkäyttäjiä vaaratilanteista tai liukkaudesta.

Vuosina 1991-1997 on tapahtunut 16 kuolonkolaria, joissa matkapuhelimeen puhuminen on arvioitu olleen riskitekijä. Näissä turmissa on kuollut 20 ja loukkaantunut 16 ihmistä.

Lyhyet puhelut yleisiä

Liikenneturvan selvityksen mukaan jo yli puolet autoilijoista käyttää matkapuhelinta ajaessaan. Heistä kuitenkin vain neljä viidestä puhuu puhelimeen vain silloin tällöin tai korkeintaan viiden minuutin ajan päivittäin.

Puhelinta käyttää vajaa kolmannes enemmän autoilijoita kuin kaksi vuotta sitten, mutta kuljettajan puhumiseen käyttämä aika ei ole lisääntynyt.

Yleisintä matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana on alle 25-vuotiaiden ja yrittäjien parissa. He eivät kuitenkaan käytä puhumiseen sen enempää aikaa kuin muutkaan autoilijat. Liikenneturva kyseli tutkimusta varten matkapuhelimen käytöstä ajon aikana noin tuhannelta autoilijalta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.