Mainos

Kännykät aiheuttavat solumuutoksia

Tutkimuksen mukaan kännykän mikroaaltosäteily aiheuttaa väliaikaisia solumuutoksia. Muutosten mahdollisia terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä.

Säteilyturvakeskuksen tuore tutkimus vahvistaa tiedon, jonka mukaan kännykän mikroaaltosäteily aiheuttaa väliaikaisia solumuutoksia. Solumuutosten mahdollisista terveysvaikutuksista ei kuitenkaan tiedetä vielä mitään.

-Saimme selville, että kännykän säteilylle altistuneet solut tunnistavat säteilyn ja solujen monien proteiinien toiminta muuttuu. Proteiinien tuotanto voi säteilyn vaikutuksesta vähentyä tai lisääntyä, kertoo tutkimusryhmän johtaja Dariusz Leszczynski.

Leszczynski ryhmineen selvitti soluviljelmien avulla, miten solut reagoivat kännykkäaltistukseen. Altistuksen aikana noin 200:ssa proteiinissa tuhannesta tapahtui muutoksia aktiivisuudessa. Seuraavaksi selvitettävä asia on havaittujen muutosten mahdollinen vaikutus solujen kuolemiseen ja aivojen veriaivoesteeseen. Veriaivoeste estää vieraiden molekyylien pääsyn aivoihin.

Säteilyturvakeskuksen tutkimus julkaistaan Berliinissä ilmestyvässä Differentiation-tiedelehdessä ensi viikolla. Tällä haavaa on odotettavissa, että kännykän vaikutuksesta ihmisen terveyteen saadaan tutkittua tietoa aikaisintaan vuonna 2004, kun suuri eurooppalainen tutkimus aiheesta valmistuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.