Mainos

Kännykän vaaroja selvitetään jättitutkimuksessa

Maailman terveysjärjestö WHO tekee jättitutkimusta matkapuhelinten vaaroista. Tutkimuksen on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua, ja sen uskotaan paljastavan muun muassa kännykänkäytön ja syövän välisiä yhteyksiä.

Tutkijat seuraavat vapaaehtoisten tutkittavien matkapuhelimen käyttöä sekä selvittävät heidän terveydentilaansa terveydenhuollon rekistereistä. WHO:n koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä kännykkäoperaattoreiden kanssa.

Aamulehden haastattelema ympäristötieteen professori Jukka Juutilainen Kuopion yliopistosta sanoo, että hankkeelta on syytä odottaa aidosti hyödyllisiä vastauksia, sillä yhtä laajaa ja perusteellista tutkimusta ei ole tehty aikaisemmin.

Lisäksi aikaisempien tutkimusten ongelmana ovat olleet liian lyhyet seuranta-ajat: Esimerkiksi aivosyövän itämisaika on Juutilaisen mukaan noin 15 vuotta. Nyt toteutettavassa hankkeessa päästään tutkimaan ihmisiä, jotka ovat käyttäneet kännykkää aktiivisesti useiden vuosien ajan.

Tutkimuksen aaineisto kerätään Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa. Suomessa hankkeen asiantuntija on Säteilyturvakeskus (STUK).

(MTV3-Aamulehti)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.