Mainos

Kännykän käyttömuodot lisääntyvät yhä

Matkapuhelimesta tulee vastaisuudessa yhä monipuolisempi palvelujen ja paikannustietojen välittäjä. Pian kännykän avulla voi entistä paremmin paikantaa henkilön, kulkuneuvon ja oman sijaintinsa tai valita nopeimman reitin ja liikkumistavan tiettyyn kohteeseen. Lisäksi sen välityksellä saa tietoja säästä tai vaikka matkustamisen, kulttuurin ja ostospaikkojen opastepalveluista.

Benefon Twin

Matkapuhelinverkon palveluita kehitetään liikenneministeriön uudessa, kolmivuotisessa henkilökohtainen navigointi eli Navi -tutkimusohjelmassa. Siinä kuluttajalle kehitetään arkielämässä hyödyllisiä paikannus- eli navigointipalveluja. -Kehittelyssä huomioidaan erityisesti kuluttajan arkielämän tarpeet. Navigoinnissa on mm. tavoitteena luoda kokonaisuus, jossa paikannus on mahdollista ulko- ja sisätiloissa. Henkilö- tai kulkuneuvopaikannuksen lisäksi kännykän avulla onnistuisi vaikka tietyn tuotteen etsiminen tavaratalosta, kertoo Navi-ohjelman koordinaattori Antti Rainio. Verkkopaikannus perustuu tukiasemien ja matkapuhelinten lähettämien signaalien kulkuajan, voimakkuuden ja saapumisajan mittauksiin. Satelliittipaikkannus on tarkempi menetelmä, mutta se edellyttää, että matkapuhelimessa on tietynlainen vastaanotin.

Uudet palvelut maksullisia

Kuluttajan arkikäytössä paikannuspalvelun mahdollisuudet ovat laajoja. Palvelu- harrastus- ja erilaisten paikannustietojen lisäksi matkapuhelimen käyttäjän sijainti voidaan mm. hätäpuhelun yhteydessä välittää automaattisesti hätäkeskukseen. Työkäytössä paikannuspalvelut hyödyttävät esimerkiksi kuljetusyrityksiä, huoltoyhtiöitä, vartiointiliikkeitä ja rakennusliikkeitä. Matkapuhelimen uusien palvelujen yhden kerran käyttöhinnat liikkuvat tällä hetkellä noin 2-4 markan välillä. -Kaupallinen kilpailu pitää hinnat varmasti kohtuullisina. Uusien palvelujen käyttöönotto on kuluttajan valinta. Arkielämässä on kuitenkin tarvetta tällaisille palveluille, Rainio sanoo. Moniin uusiin palveluihin tarvitaan ainakin vielä tietynmallinen matkapuhelin, liittymä tai vastaanotin.

Arvioiden mukaan matkapuhelinten kehittäminen uusien palvelujen tarpeisiin ei yleistyessään nosta kännyköiden hintoja. Henkilön paikannusmenetelmissä nousevat esiin myös eettiset kysymykset. Lainsäädäntö asettaa kuitenkin rajat henkilön tarkkailulle. Lisäksi matkapuhelimeen kehitettävät paikannusmenetelmät eivät toimi, jos puhelin on kiinni. Matkapuhelimen avulla saa jo nyt paikannus- ja palvelutietoa. Esimerkiksi Keltaiset Sivut julkisti tänään paikannuspalvelun pilottiversion, jolla voi kännykän avulla hankkia tietoja Suomessa tarjolla olevista eri alan palveluista. Lisäksi Geodata Oy on toteuttanut WAP-ajoreittipalvelun pääkaupunkiseudulle. Palvelun avulla käyttäjä saa lyhimmän tai nopeimman ajo-ohjeen kahden katuosoitteen välillä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.