Mainos

Kännykän käyttö yleistyy lentokoneissa

Omalla kännykällään joi voi soittaa monissa eurooppalaisissa lentokoneissa lennon aikana. Osa lentoyhtiöistä kehittää palvelua vauhdilla, osa taas pitää sitä tarpeettomana etenkin lyhyillä matkoilla.

Euroopassa on jo kymmeniä lentokoneita, joissa omaan kännykkään puhuminen on turvallista lennon aikana. Halpalentoyhtiä Ryanair on yksi palvelun ensimmäisistä kehittäjistä. Puhelu maksaa noin kolme euroa minuutilta eli suunnilleen puolet perinteisen satelliittipuhelun hinnasta.

Kaikki lentoyhtiöt eivät kuitenkaan pidä kännykän käyttöä tarpeellisena. Esimerkiksi Blue one ja Finnair eivät rakenna puhelinpalveluita.

Finnair on päätynyt kehittämään hiljaista tietoliikennettä eli tekstiviestejä ja sähköpostia. Palvelun uskotaan toimivan vuoden kuluttua kaukoreiteillä, kunhan sopimukset on saatu neuvoteltua kaikkien ylilentomaiden kanssa.

- Tuollainen internet-yhteys todennäköisesti hinnoitellaan niin, että asiakas ostaa erilaisia palvelupaketteja, esimerkiksi joko tunnin paketin, usemman tunnin kestävän paketin tai koko lennon kestävän paketin. Ja hinnat tulee vaihtelemaan varmasti 20 -50 euroon per paketti, Finnairin kehityspäällikkö Markku Remes kertoo.

Hinta on huomattavasti kalliimpi kuin maankamaralta meilatessa, mutta myös palvelun rakentaminen on selvästi hintavampaa. Esimerkiksi koneen varustaminen tarvittavalla satelliittiteknologialla maksaa noin miljoona euroa.

Katso Anne Sjöholmin juttu (Kymmenen uutiset 29.8.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.