Mainos

Kannuksessa tehtiin merkittävä kultalöytö

Kannuksessa on tehty merkittävä kultalöytö. Nivalalaisen Kari Ahlholmin löytämän kvartsijuonia sisältävän vulkaniittilohkareen kultapitoisuus on 103 grammaa tonnissa. Kullan kaivaminen on taloudellisesti kannattavaa, kun kultapitoisuus on 5-10 grammaa tonnissa. Geologian tutkimuskeskus (GTK) on tehnyt alueelle valtausvarauksen. Näytteen johdosta tehdyissä lohkare-etsinnöissä ja paljastumakartoituksessa on löydetty kultaa sisältävä kvartsijuoniverkosto. Vastaavia löytöjä ei ole aiemmin Kannuksessa tehty.

GTK:n Etelä-Suomen toimisto palkitsi keskiviikkona Ahlholmin löydön vuoden 1999 parhaana kansannäytteenä. GTK:n toimialapäällikkö Yrjö Pekkala luonnehtii Kannuksen näytettä erittäin hyväksi. Maastosta otetuissa tarkistusnäytteissäkin kultapitoisuus on ollut 49 grammaa tonnissa. -Vastaavanlaisia näytteitä löytyy erittäin harvoin, Pekkala huomauttaa.

Koekairaus varmistaa esiintymän laajuuden

Kullankaivuun aloittaminen Kannuksessa ei kuitenkaan vielä ole aivan varmaa.
-Kullalle on tyypillistä, että se jakautuu kivessä epätasaisesti. Yhdessä kohtaa pitoisuus voi olla vaikka kuinka suuri, ja vieressä ei ole mitään, selvittää Pekkala. GTK jatkaa systemaattista näytteiden keräystä ja mittauksia löytöalueella. Seuraava tutkimusvaihe on koekairaus, jonka avulla selviää kullan jakautuminen kivessä.

-Näin suurilla pitoisuuksilla kerrostuman ei tarvitse olla kovin paksu, sanoo Pekkala. Hän arvelee, että koekairaus saadaan mahdollisesti valmiiksi loppuvuodesta. Kansannäytteissä oli myös muita hyviä kultalöytöjä. GTK palkitsi Paimiosta, Närpiöstä, Alajärveltä ja Pirkkalasta tehdyt kultalöydöt. Niiden kultapitoisuus vaihteli 9,5 grammasta 36 grammaan tonnissa. Tutkimukset jatkuvat kaikilla löytöalueilla. GTK palkitsi myös toistakymmentä muuta malmilöytöä. GTK:lle tuli vuoden 1999 aikana 2540 kansannäytettä. Joka kolmannesta tehtiin kemiallinen analyysi. Maastotarkistuksia vaati 64 kohdetta.

Keski-Suomesta dolomiittia ja kalsiittia


Kansannäytteiden lisäksi GTK palkitsi keskiviikkona teollisuusmineraalinäytteiden lähettäjiä. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn teollisuusmineraalien etsintäkilpailun voitti saarijärveläinen Erkki Hyytiäinen. Hän löysi useita dolomiitti- ja kalsiittilohkareita Saarijärveltä ja Pylkönmäeltä. Vastaavia löytöjä ei alueella aiemmin ole tehty. Alueiden tutkimus jatkuu Suomenselän teollisuusmineraaliprojektin yhteydessä. Teollisuusmineraalien etsintäkilpailuun tuli noin 200 näytettä. Parhaat näytteet sisälsivät kalsiittia ja dolomiittia, grafiittia ja pegmatiittia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.