Mainos

Kannettavat tietokoneet pian pöytäkoneita suositumpia

Kannettavien tietokoneiden myynnin kappalemääräinen kasvu on yli 40 prosenttia.

Kannettavien osuus kotiin ostettavien tietokoneiden myynnissä menee parin vuoden kuluessa pöytämallien ohi. Näin uskoo it-analyytikko Tiina Kivilahti it-alan analyysiyrityksestä IDC:stä. Sekä kodeissa että työpaikoilla kannettava on jo todellinen vaihtoehto uutta konetta hankittaessa. Monet ostavat kannettavan kakkoskoneeksi, kun pöytäkone alkaa vanhentua.

Kannettavien tietokoneiden myynnin kappalemääräinen kasvu on yli 40 prosenttia, kun pöytäkoneiden vastaava luku kasvaa alle 10 prosentin vauhdilla. Kannettava tietokone päätyy myös yhä useammin yksityiseen käyttöön. Kannettavista yksityisten ihmisten omistuksessa on jo useampi kuin kaksi viidestä, kun kolme vuotta sitten niitä oli vain viidennes.

Kannettava on jo kannattava

Perusominaisuudet sisältävän kannettavan tietokoneen saa nykyään jopa halvemmalla kuin perinteisen pöytämallin.

- Alle 700 eurolla voi saada kannettavan, kun pöytäkoneet maksavat 750 eurosta ylöspäin, arvioi Toimistoteknisen Kaupan Yhdistyksen puheenjohtaja Per-Olof Åstedt.

Asiantuntijat arvioivat, että kannettavien hinta-laatu-suhde on jo mennyt toimistotyöaseman edelle. Lisäksi toiminnallisuus on tullut lähemmäksi pöytäkoneita, esimerkiksi muistia niissä on moneen käyttöön aivan riittävästi. Hinnat ovat tulleet reippaasti alas entistä edullisempien komponenttien ja dollarin kurssin takia, Kivilahti arvioi.

Hintoja on tiputtanut myös kiristynyt kilpailu, kun valmistajat ovat hakeneet markkinaosuuksia, arvioi tietokoneiden jälleenmyyjän PC Superstoren toiminnanjohtaja Perttu Tynkkynen. Hintojen lasku on kuitenkin taittunut tänä vuonna.

Kuluttajien tietokonebuumi jatkuu

Kaikkien tietokoneiden kuluttajamyynti kasvoi tämän vuoden alussa peräti 50 prosentin vauhtia. Sama vauhti tuskin jatkuu pitkään. Kivilahden mukaan se johtuu siitä, että niin monilla varteenotettavilla kuluttajilla alkaa jo olla oma kone.

Vielä viime vuonna joistain malleista oli ajoittain jopa pulaa, kun kaikki valmistajat eivät osanneet varautua myynnin kasvuun.

(MTV3-STT(

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.