Kannabiksesta on tullut nuorten arkea

Nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntyneet.

Uudessa kouluterveyskyselyssä 22 prosenttia ammattiin opiskelevista ja 16 prosenttia lukiolaisista ilmoitti kokeilleensa kannabista ainakin kerran. Vuoden 2008 kyselyssä osuudet olivat noin neljä prosenttiyksikköä pienemmät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyn johtajan Riikka Puusniekan mukaan kannabiksen kokeilu on selvästi yleisintä pääkaupunkiseudulla: joka kahdeksas peruskoululainen, joka neljäs lukiolainen ja joka kolmas ammattiin opiskeleva ilmoitti kokeilleensa kannabistuotteita vähintään kerran.

Kannabiskokeilut ovat hieman yleisempiä pojilla kuin tytöillä.

Tarjoajat yhä useammin kavereita

Kyselyn perusteella huumeiden käyttö on arkipäiväistynyt nuorten kaveripiireissä. Peruskoulun yläluokkalaisista lähes puolet ja lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista yli puolet tiesi tuttavapiiristään jonkun, joka on kokeillut huumaavia aineita. Huumeita on myös tarjottu nuorille viime vuosia yleisemmin.

Puusniekan mukaan kokeiluja lisää se, että tarjoajat ovat yhä useammin tuttuja tai kavereita.

- Nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat höltyneet viime vuosina, Puusniekka kertoo THL:n tiedotteessa.

Huumeiden hankinnan omalta paikkakunnalta arvioi melko tai erittäin helpoksi 29 prosenttia yläluokkalaisista, 36 prosenttia lukiolaisista ja 47 prosenttia ammattiin opiskelevista.

"Kouluilla tärkeä rooli päihdetyössä"

Erikoissuunnittelija Markku Soikkeli THL:stä toteaa, että kannabis on muiden päihteiden ohella vaarallisempaa nuorelle kuin aikuiselle.

- Riippuvuusriski on aina yksilöllinen ja mahdoton ennustaa. Tärkeintä olisikin tarjota nuorille asiallista tietoa todellisista riskeistä.

Puusniekka painottaa, että oppilaitoksilla on tärkeä rooli ehkäisevässä päihdetyössä ja päihteiden käyttöön puuttumisessa.

- Hyvä keskusteluyhteys kodin ja koulun välillä helpottaa yhteistyötä myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Kouluterveyskyselyyn vastasi yhteensä runsaat sata tuhatta nuorta yläluokilta, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat