Mainos

Kannabiksen käytöstä MS-taudin hoidossa saatu ristiriitaisia tuloksia

Kannabiksen käyttöä MS-taudin hoidossa on tutkittu Britanniassa. Kannabiksesta näyttäisi olevan hyötyä taudin oireiden lievittämisessä, mutta toisaalta hyöty ei ole huomattava.

Kannabista

Kannabiksen käytöstä MS-taudin hoidossa on valmistunut ensimmäinen kansainvälisesti merkittävä tutkimus. Brittiläisessä Plymouthin yliopistossa valmistuneen tutkimuksen tulokset ovat ristiriitaisia, sillä toisaalta kannabiksesta näyttäisi olevan hyötyä taudin oireiden lievittämisessä, toisaalta hyöty ei ole huomattava.

Lääketieteen alan lehdessä Lancetissa huomenna julkistettava tutkimus osoittaa, ettei kannabiksen käyttö MS-tautia sairastavalla vähentänyt lihasjäykkyyttä sen enempää kuin lumelääkettä saaneilla potilaillakaan. Toisaalta niiden potilaiden, jotka olivat saaneet tiettyä kannabisvalmistetta, tulokset kävelytestin perusteella olivat paremmat kuin lumelääkeryhmällä. Kannabiksesta näyttäisi lisäksi olevan hyötyä kivun lievittämisessä MS-potilailla.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 630 potilasta Britanniassa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai tavallista kannabista, toinen niin sanottua THC-kannabista ja kolmas lumelääkettä eli plaseboa.

Kannabiksella hoidetuista potilaista 60 prosentilla havaittiin lihasten toimintakyvyn paranemista, kun plaseboryhmäläisillä parannusta havaittiin 46 prosentilla. Kannabispotilaista kipu lieveni vastaavasti 54 prosentilla ja plasebopotilaista 37 prosentilla.

Tutkimuksen tekijät toteavat yhteenvedossaan, että kannabiksen lääkekäyttö hoitopisteissä saattaisi tutkimuksen perusteella olla suositeltavaa taudin oireiden vähentämiseksi. Tutkijat peräävät kannabiksesta ja MS-taudista kuitenkin lisää tutkimuksia.

Suomalaislääkäri ei yllättynyt

Suomalaisasiantuntija ei ole yllättynyt brittitutkimuksen sisällöstä.

- Tämän suuntaisia tuloksia ovat antaneet jo muutamat pienemmän mittakaavan tutkimukset. Niissäkään kannabiksen hyödyistä MS-taudin hoidossa ei ole saatu selviä näyttöjä, professori, MS-taudin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Irina Elovaara Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta huomauttaa.

Elovaaran mukaan kannabis taudin oireiden mahdollisena lievittäjänä on jo jonkin aikaa herättänyt niin lääketieteilijöiden kuin potilaidenkin kiinnostusta myös Suomessa. Elovaara ei kuitenkaan "riemusta hypellen" ottaisi huumeeksi luokiteltua ainetta käyttöön MS-potilaiden hoidossa.

- Ensinnäkin kannabis on laitonta, joten sitä ei meillä edes voitaisi käyttää. Toiseksi MS-taudin oireiden lievittämiseen on jo olemassa joukko tehokkaita, moderneja lääkkeitä, Elovaara sanoo.

Professorin mukaan kannabista on tutkittu lähinnä MS-taudin oireiden lievittäjänä, ei itse taudin kulkuun vaikuttavana aineena. Taudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat Elovaaran mukaan kalliita - sen sijaan oireiden, kuten lihasjäykkyyden ja uupumuksen, hoitoon käytettävät valmisteet huomattavasti edullisempia.

-On hyvä, että kannabista tutkitaan. Nykynäytöllä suhtaudun sen vaikutuksiin vielä pidättyväisesti, professori mainitsee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.