Kangasniemi: STTK:n liitot Akavaan ja SAK:hon

"Suomen kilpailukyky vaatii korkeasti koulutettujen työntekijöiden ostovoiman kasvattamista, mikä puolestaan lisää tarvetta näiden ryhmien edunvalvonnan tiivistämiseen", sanoo OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi.

Akavalaisen Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi pitää todennäköisenä, että palkansaajien keskusjärjestöjä on tulevaisuudessa enää kaksi nykyisen kolmen asemesta. Kangasniemen mukaan järjestöistä toinen rakentuu SAK:n ympärille ja toinen edustaa Akavan ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n koulutettuja ammattiryhmiä.

Syynä järjestörakenteen muutokselle on Kangasniemen mukaan koulutettujen palkansaajien määrän kasvu ja tarve parempaan edunvalvontaan. Akavassa katsotaan, että tähän asti keskitetyissä tuloratkaisuissa noudatettu palkankorotuslinja on heikentänyt koulutettujen asemaa muihin ammattiryhmiin verrattuna.

Suomen kilpailukyky vaatii korkeasti koulutettujen työntekijöiden ostovoiman kasvattamista, mikä lisää tarvetta näiden ryhmien edunvalvonnan tiivistämiseen.

Yhden keskusjärjestön malli ei Kangasniemen mukaan Suomessa toteudu.

- Tulopolitiikkaa on maassamme perinteisesti tehty SAK:n ehdoilla. Sen ja STTK:n jäsenmäärät ovat olleet laskussa, ja vain Akavan voimakkaassa nousussa, joten voimasuhteet ovat jo nyt muuttuneet, Kangasniemi katsoo.

Myös Akavan julkista sektoria edustavan JUKO:n puheenjohtajana toimiva Kangasniemi arvioi, että muutoksia uudenlaiseen järjestäytymiseen on nähtävissä jo muutaman vuoden kuluessa. Nopeaan kehitykseen lisää paineita mm. työnantajajärjestöjen TT:n ja PT:n yhdistyminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat