Mainos

Kanerva yllättyi venäläisten energiayhtiöiden asejoukoista

Suomi on nyt huolissaan, aikooko esimerkiksi venäläinen Gazprom-energiayhtiö käyttää omaa yksityisarmeijaansa Itämeren kaasuputkihankkeessaan.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on yllättynyt siitä, että Venäjä on antanut maan energiayhtiöille luvan omiin asejoukkoihin.

Venäjän duuma hyväksyi viime kuussa lain, joka sallii yhtiöiden puolustavan asein tuotanto-, jalostus-, varastointi- ja kuljetustoimintoja.

Kanervan mielestä Venäjän valtio on kuitenkin vastuussa siitä, mitä enegiayhtiöiden yksityisarmeijat tekevät.

- Minun ajattelutapaani tämä toimintalinjaus vähän yllätti. Tämä ei ole kovin suomalainen tapa ajatella, mutta se on heidän tapansa toimia. Lähden siitä liikkeelle, että kun valtio on sen antanut, niin valtio siitä myös viime kädessä vastaa.

Kanervan tulkinnan mukaan Venäjälle ei ole tulossa mitään yksittäistä toimijaa omilla ehdoillaan, vaan vartijointitoiminta on ikäänkuin ulkoistettu riittävän asiantuntemuksen turvaamiseksi.

Lakialoitteen duumalle tekivät Gazprom ja Trans-neft -yhtiöt maaliskuussa. Öljy-yhtiö Gazprom on Itämeren kaasuputken emoyhtiö, joka tulisi myös Suomen talousvesille. Ruotsi ja Suomi ovatkin huolissaan putken ympäristövaikutusten lisäksi myös mahdollisista tiedustelu- tai sotilasvaikutuksista.

Vielä ei ole selvyyttä, aikooko Gazprom todella käyttää lupaansa asejoukkoihin myös Itämerellä.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja