Mainos

Kanerva tuomitsee Moskovan tapahtumat

Vierailulla nousevat todennäköisesti esiin neuvostopatsaan siirtämisestä viime viikolla puhjenneet mellakat. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen vaatii hallitukselta selkeää tukea Virolle patsaskiistassa.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on tuominnut Tallinnassa tiukasti Moskovan tämänpäiväiset tapahtumat.

- Kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella diplomaattista koskemattomuutta on selvästi rikottu, eikä sitä voida mitenkään pitää hyväksyttävänä, Kanerva sanoi.

Hän piti tärkeänä, että kaikki EU-tahot selkeästi tuomitsevat Wienin konvention rikkomisen. Yhteiset toimet tulee kuitenkin koordinoida EU:n puheenjohtajamaan Saksan johdolla, Kanerva korosti.

Viro vaati eilen jopa EU:n ja Venäjän toukokuisen huippukokouksen peruuttamista kiistan vuoksi. Se ei Kanervan mielestä tule kyseeseen.

- Dialogin ylläpitäminen turvaa paremman mahdollisuuden myönteiseen ratkaisuun kuin se, että siirrettäisiin aiemmin sovittua tapaamista, Kanerva sanoi.

Hän korosti, että EU:n ja Venäjän huippukokoukset ovat instituutio, jota Suomi on ollut rakentamassa ja jota pitää käyttää erityisesti silloin, kun esityslistalla on akuutteja ongelmia.

- Se antaa eri osapuolille mahdollisuuden argumentoida omat näkökohtansa, ja ilman sitä niitä ei voida sovittaa yhteen, Kanerva sanoi.

Paet kiitteli Suomen tukea

Kanerva tapasi Viron-matkallaan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen, pääministeri Andrus Ansipin sekä ulkoministeri Urmas Paetin, jonka kanssa hän illansuussa piti yhteisen lehdistötilaisuuden.

Paet kiitteli Suomen viime päivinä Virolle antamaa tukea. Hän piti Kanervan tavoin tärkeänä, että EU muodostaa selkeän yhteisen linjan Venäjän toimien suhteen.

EU-Venäjä-huippukokouksen lykkäämisestä Viro halusi keskustelua siksi, että on tärkeää millaisen yhteisen signaalin EU antaa, Paet sanoi.

Kanervalta kysyttiin myös, miksi Suomen Moskovan-suurlähettiläs ei ole Ruotsin ja Latvian lähettiläiden tavoin käynyt osoittamassa tukea Viron Moskovan-lähetystössä.

Tähän Kanerva vastasi toistamalla, että kaikki EU-toimet pitää koordinoida puheenjohtajamaan johdolla, ja kaikkien jäsenmaiden pitää voida ne hyväksyä. Sen jälkeen Suomi voi osallistua kaikkiin yhdessä sovittuihin toimiin, hän sanoi.

Kanerva piti Viron-matkaansa hyödyllisenä myös siksi, että presidentti Halonen tapaa huomenna Berliinissä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, ja voi nyt saada tuoreimmat tiedot Viron tilanteesta.

Räsänen vaatii hallitukselta selvempää tukea

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen vaatii hallitukselta selkeää tukea Virolle neuvostopatsasta koskevassa kiistassa.

Räsäsen mielestä hallituksen pitää asettua selväsanaisesti Viron puolelle, sillä Venäjän Viroa kohtaan kohdistamaa painostusta ei voi hyväksyä.

Räsänen painottaa, että Viron saama kohtelu on nöyryyttävää ja maan vaatimus EU:n tuesta on oikeutettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.