Mainos

Kanerva ottaisi Venäjän mukaan EU:n kriisinhallintaan

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) mielestä Venäjä voisi tulla mukaan EU:n kriisinhallintaoperaatioihin. Kanerva otti ajatuksen esille tänään Suomi-Venäjä-seuran seminaarissa.

Kanerva sanoi aikovansa ehkä tuoda ajatuksen EU-maiden pohdittavaksi viikonvaihteessa unionin epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Sloveniassa.

- Siellä käsitellään EU:n ja Venäjän suhdetta, jos tulee sopiva mahdollisuus saatan ottaa tämän esille, Kanerva sanoi.

Kanervan mukaan kenelläkään ei ole asiasta valmista mallia, ja ajatus on vielä kehitelmävaiheessa. Esimerkkinä hän mainitsi Afganistanin, jossa Venäjällä on kokemusta, sattuneesta syystä: edeltäjävaltio Neuvostoliitto kävi useita vuosia veristä sotaa Afganistanissa.

- Minun kysymykseni kuuluu, että miksi ei, Kanerva pohdiskeli.

Tshadissa EU:n operaation ongelmana on logistiikka; Venäjällä taas on mittavat voimavarat kuljetuskalustoa.

Venäjä-suhteet ovat esillä myös kotimaassa. Hallitus pyrkii Kanervan mukaan jo kevään aikana saamaan käsittelyynsä laajan Venäjä-politiikkaohjelman, jonka tavoite on käydä läpi, mitä mahdollisuuksia Suomella on hyödyntää yhteistyösuhteitaan Venäjään nykyistä tehokkaammin.

Ohjelmaa tekemässä on ollut mukana asiantuntijoita niin akateemiselta kuin liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan puolelta.

Seminaarissa pohdittiin laajasti Venäjän näkymiä vaalien jälkeen ja Suomen suhdetta maahan. Keskustelussa nousi useammassa puheenvuorossa esille kysymys luovutettujen alueiden palauttamisesta, mutta Kanerva ei pitänyt tätä keskustelua realistisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.