Mainos

Kanerva: Itä-Ukrainassa liikkeellä raskasta kalustoa massiivisia määriä

Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva pelkää Itä-Ukrainan tulitaukosopimuksen pettävän lopullisesti. 

- Liian monet asiat nyt vittaavat siihen, että tämä Minskin sopimus, joka jo on muutoinkin ollut repaleinen, osoittautuu kuolleeksi kirjaimeksi. Tässä on niin monia seikkoja. jotka ovat kehittyneet nyt valitettavan huonoon suuntaan, Kanerva sanoo MTV Uutisille.

Uskottavan tulitauon aikaansaamisen lisäksi Kanerva korostaa rajakontrollin sekä toimivan hallitusyhteistyön käynnistämistä.

- Vaalien jälkeen pitäisi saada toimintakykyinen hallituskoalitio syntymään ja sisäinen dialogi aikaiseksi, mutta näistä ollaan nyt kaikista tosi kaukana ja edetään selät vastakkain päinvastaisiin suuntiin, Kanerva muotoilee. 

Ulkoasiainvaliokunnan matkalta Yhdysvalloista juuri Suomeen palannut Kanerva kertoo tutustuneensa sunnuntaina Etyjin raportteihin tarkasti. Hänen mukaansa hänen saamansa raportit alueelta ovat tuskaisaa luettavaa. 

- Raskastakin kalustoa, tykistön, tankkien ja kranaatinheitinten muodossa taitaa olla liikkeellä varsin massiivisia määriä.

- Nyt ovat asiat aika huolestuttavassa vaiheessa ja täytyy toivoa että ensi viikko alkaisi myönteisemmin, mutta mitään takeita siitä ei ole. 

Synnytettävä uusi rauhanturvaoperaatio

Itä-Ukrainassa separatistien hallussaan pitämässä Donetskissa käytiin viime yönä taisteluita ja ammuttiin muun muassa kiivasta tykistötulta. Mikäli jatkuu tilanne samankaltaisena, pitää Kanervan mukaan miettiä uusia toimintamalleja tilanteen korjaamiseksi.

- Pitäisi vakavasti ruveta harkitsemaan ja arviomaan myös jonkin mittaisen kriisinhallinta- tai rauhanturvaoperaation perustamista.

Kanervan mukaan tämän tyyppisiä keskusteluja ei ole toistaiseksi käyty tai avattu.

- Jos tilannetta halutaan rauhoittaa, niin ei siihen varmaan kovin paljon tepsivämpiä lääkkeitä ole, kuin saada kansainvälisen yhteisön puolueeton, asianmukainen rauhanturvaoperaatio synnytettyä

Operaation käynnistäminen vaatisi molempien Ukrainan osapuolten suostumuksen.

- Ne eivät ole ensinnäkään mitään nopeita, eivätkä missään tapauksessa helppoja keskusteluja, Kanerva päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.