Mainos

Kanerva hyvin tyytyväinen USA:n vierailuunsa

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on tyytyväinen ensimmäisen Yhdysvaltain-vierailunsa tuloksiin. Matkan ainoa takaisku oli se, että neuvottelu presidentti George Bushin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan kanssa peruuntui.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on tyytyväinen ensimmäisen Yhdysvaltain-vierailunsa tuloksiin ja saamaansa vastaanottoon.

Ennen kotiinlähtöään illalla Kanerva tapasi vielä puolustusministeriö Pentagonissa varapuolustusministeri Eric Edelmanin. Puheenaiheina olivat muun muassa Afganistan Kosovo ja Venäjä.

Vierailun viimeiseksi aiottu keskustelu presidentti George Bushin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Steven Hadleyn kanssa peruuntui viime hetkillä. Syynä oli Euroopasta palanneen presidentti Bushin kiireinen käsky palaveriin. Kanerva muistuttikin, että jonkin aikaa siten samanlaisen kohtalon koki ruotsalainen kollega, joten tällaisia ohjelmanmuutoksia sattuu aina.

Kanerva oli ennakkoon päättänyt puhua myös Hadleylle presidentti Tarja Halosen kutsumisesta Valkoiseen taloon. Tämä tilaisuus jäi nyt käyttämättä, mutta Hadleyn huomenna tapaava kansliapäällikkö Jarmo Viinanen välittänee toiveen eteenpäin.

Hyvä reissu

Erityisesti Kanervaa ilahdutti isäntämaan ulkoministerin Condoleezza Ricen yhteistyöhaluinen ja miellyttävä asenne.

- Yläkvartaaliin se osui, luonnehti Kanerva tapaamista Ricen kanssa.

Hän sanoi, että ulkoministerin myönteinen suhtautuminen yllätti myös suomalaiset pitkän linjan diplomaatit. Kanerva uskoo, että yhteistyö on tiivistä ja avointa jatkossakin.

- Kyllä tässä ovat avoimet ovet molemmin puolin.

Ulkoministerin mukaan vierailun aikana korostui se, kuinka paljon Suomeen luotetaan.

- Meidän ulkopoliittisia linjauksiamme ja panostamme kansainväliseen yhteistyöhön arvostetaan, hän summasi.

Suomella paljon edessä lähiaikoina

Kanervan mukaan avoimelle yhteistyölle Yhdysvaltain kanssa on nyt selkeästi tarvetta. Hän muistutti siitä, että Suomen ensi vuoden puheenjohtajuus Etyj:ssä osuu aikaan, jolloin pelissä on paljon ja alueella tapahtuu paljon.

Amerikkalaisilla on omat odotuksensa asialistasta vuoden aikana, ja sitä on syytä käydä tarkasti läpi heidän kanssaan ennen puheenjohtajuuden alkua.

Kanervan tapaamat kongressin jäsenet saivat hänet vakuuttuneeksi siitä, että amerikkalaiset ymmärtävät täysin Suomen ulkopoliittisen aseman. Kanerva on myös hyvin tietoinen siitä, että Yhdysvalloissa odotetaan Suomen olevan asiantuntija Venäjää koskevissa kysymyksissä.

- Se on kyllä raskas reppu, jos sen ottaa tavaramerkikseen.

Kanerva painotti kuitenkin samalla, että Suomelta odotetaan venäjätuntemusta yhä ja apua annetaan aina tarvittaessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.