Mainos

Kanerva: Etyjin tarkkailijoiden määrää lisättävä Ukrainassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin on määrä kokoontua tänään puimaan Ukrainan kriisiä. Asialistalla on muun muassa lisätarkkailijoiden lähettäminen maahan.

– Muun muassa aseistariisunnan voi hoitaa ainoastaan Kansainvälinen yhteisön valvonnan alainen taho, jotta asiat eivät riistäydy käsistä. Kun tehtävien vaativuus kasvaa, se vaatii myös fyysistä läsnäoloa ja Kansainvälinen yhteisö vopi sen tarjota, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Etyjin varapresidentti Ilkka Kanerva.

Kanervalla on suuret odotukset tämän päivän kokoukseen.

– Uskon, että Etyjin mandaattia Ukrainassa laajennetaan. Tästä keskustellaan tiistaina. Etyjissä päätökset tehdään yksimielisesti, joten siihen tarvitaan ymmärrettävästi Venäjän tuki taakse, jotta tämä onnistuu.

– Kokous lähtee siitä, että katsotaan, mitkä ovat Etyjin kyvyt ottaa vastuu tilanteesta ja minun käsitykseni mukaan Etyjillä on hyvät mahdollisuudet tähän.

Genevessä sovittiin viime viikolla, että julkisten rakennusten valtaukset pitäisi lopettaa. Toistaiseksi ei ole näkynyt merkkejä siitä, että valtaajat olisivat lähdössä. Kanervan mukaan päätöksiä pitäisi pystyä tekemään jo tämän viikon aikana vaikka se olisi vaikeaa.

– Hyvin ymmärrän, että Ukrainan kriisi on niin syvä ja vaikea, että se ei kertaheitolla ratkea. Se vaatii pitkän ja kärsivällisen neuvottelutien, mutta pian on päästävä ikään kuin pikavoittoihin tässä Geneven sopimuksessa.

Geneven sopu rakoilee jo?

Viimeksi pääsiäissunnuntaina Itä-Ukrainassa Slovjanskin alueen protestijohtaja Vjatsheslav Ponomarjov pyysi Venäjää lähettämään Donetskin ja Luhanskin alueelle rauhanturvajoukkoja ihmishenkiä vaatineen kahakan jälkeen.

– Olisi tehtävä kaikki mahdollinen, että kaikki osapuolet olisivat Geneven sopimuksen takana. Venäjän käsissä on paljon kortteja. Separatistit ovat vedonneet Venäjän presidentti Putiniin, eikä Putin voi kyllä millään tukea näitä vaatimuksia, jos aikoo pitää kiinni Geneven sopimuksesta, Kanerva pohtii.

Sanasota Venäjän ja Ukrainan välillä on kuitenkin jatkunut. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti eilen Ukrainan johtoa Genevessä saavutetun yhteisymmärryksen rikkomisesta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj lähetti maaliskuussa kansainvälisiä tarkkailijoita Ukrainaan. Noin 120 hengen tarkkailijaryhmästä kymmenkunta on suomalaisia. Viimeksi eilen Etyjin Itä-Ukrainaan lähettämä välittäjä tapasi Slovjanskin separatistijohtajan.

Etyjin rooli on Ukrainassa keskeinen ja myös Suomella voi olla osa operaatiossa, uskoo Ilkka Kanerva.

– Suomi on valmis lisäämään asiantuntijoidensa panostusta Etyjin monitorointioperaatiossa Ukrainassa. Olemme valmiita lisäämään Suomen myönteistä, rakentavaa panosta asioiden hoitamiseksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.