Mainos

Kanerva esittää koivulle ja haavalle nollatullia

Venäjän ja Suomen ulkoministerit ovat tavanneet tänään Moskovassa. Tapaamisessa Venäjä ilmoitti haluavansa tehdä Suomen kanssa yhteistyötä Wrouw Maria -hylkyä koskevassa hankkeessa.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on esittänyt Moskovassa venäläiselle virkaveljelleen Sergei Lavroville, että Venäjän puutullien ulkopuolelle jätettäisiin koivu ja haapa. Kanervan mielestä näin voitaisiin osittain rauhoittaa tilannetta ja samalla ratkaista merkittävä osa niistä ongelmista, joita puutulleista uhkaa aiheutua Suomen metsäteollisuudelle.

Venäjältä tuotavasta havupuusta on heinäkuun alusta lähtien rokotettu kymmenen euroa kuutiolta entisen neljän euron sijaan. Uutena määräyksenä on peritty koivukuitupuun yli 15 senttimetrin paksuuden ylittävästä latvoista niin ikään kymmenen euron maksu kuutiolta.

Puutulleilla on suuri merkitys suomalaiselle puunjalostusteollisuudelle. Viidennes kotimaisen teollisuuden käyttämästä raakapuusta tulee Venäjältä. Tullien käyttöönotto uhkaa lopettaa puun tuonnin Venäjältä kokonaan. Syntyvää vajetta taas ei pystytä korvaamaan kotimaisella puulla.

Kanervan mukaan aloite koivun ja haavan jättämisestä nollatulliluokkaan on Suomen puolella valmisteltu ja pohjustettu. Hän ei tiennyt, onko asiaa käsitelty lähemmin EU:n komission kanssa. Komissio neuvottelee parhaillaan Venäjän kanssa puutulleista ja niiden vaikutuksista Venäjän mahdolliseen WTO-jäsenyyteen.

Ulkoministerit eivät keskustelleet tarkemmista yksityiskohdista, koska asia ei varsinaisesti kuulu heidän tontilleen. Lavrov ei ottanut Kanervan ehdotukseen suoranaista kantaa.

Lavrov: Venäjä haluaa tehdä yhteistyötä Wrouw Marian tutkimisessa

Sergei Lavrovin mukaan Venäjä haluaa tehdä Suomen kanssa yhteistyötä Wrouw Maria -hylkyä koskevassa hankkeessa.

Lavrov sanoi, että mahdollisesta yhteistyöhankkeesta keskustellaan marraskuussa Rovaniemellä, jolloin ministereillä on seuraava kahdenvälinen tapaaminen.

- Se (laiva) on ollut Hollannissa ostamassa taide-esineitä Katariina Suuren toimeksiannosta ja uponnut Suomen aluevesille, mistä se löydettiin kahdeksan vuotta sitten, Lavrov kuvasi.

- Olen varma että tämän hankkeen toteuttaminen olisi tärkeää ei ainoastaan Suomen ja Venäjän bilateraalisuhteille, vaan olisi näyttävä tapahtuma myös maailmanlaajuisesti, Lavrov sanoi.

Lavrov myös kehui Suomen ja Venäjän suhteita erinomaisiksi ja vakuutti, että kaikki ongelmat pyritään aina ratkaisemaan keskinäisen kunnioituksen ja rehellisyyden merkeissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.