Mainos

Kanerva ei ilmestynyt Tallinnan konferenssiin

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) ei saapunut Tallinnassa järjestettävään Lennart Meri -konferenssiin, jossa hänen oli määrä osallistua paneelikeskusteluun aamupäivällä.

Kanervan erityisavustaja Jori Arvonen arvioi, että Kanerva jäi pois, koska halusi pitää vapaapäivän.

- Suosittelin sitä itsekin hänelle lämpimästi. On hyvä säästää itseään, muotoilee Arvonen.

Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi pääministerin haastattelutunnilla saaneensa tiedon, että Kanerva oli levon tarpeessa. Vanhanen muistutti, että Kanervan ohjelma on ollut tiukka ja jatkuu edelleen sellaisena.

Kokouksen järjestäjät saivat tiedon Kanervan osallistumisen peruuntumisesta Suomen Tallinnan-suurlähetystön kautta hieman ennen paneelikeskustelun alkua. Syytä järjestäjille ei kerrottu.

Kanerva saapui Tallinnaan eilisiltana Sloveniasta. Hän osallistui illalla Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen vastaanottoon, ja hänen oli määrä tavata Ilves tänään epävirallisissa merkeissä kokoustauolla.

Tänään Suomea edusti konferenssissa komissaari Olli Rehn, joka oli haluton kommentoimaan Kanervan tekstiviestejä tai tilaisuudesta poisjääntiä.

Paneelikeskusteluun osallistunut Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoi, että jokaisen maan pitää sisäisesti päättää, miten se suhtautuu tämänkaltaiseen kohuun.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi kertoi alkuiltapäivästä, että ryhmä ei aio ainakaan ennen tiistaita kokoontua päättämään ulkoministeri Kanervan asemasta. Hymy-lehden on määrä julkaista tiistaina Kanervan tekstiviestejä erotiikkatanssija Johanna Tukiaiselle. Ilta-Sanomat ehätti julkaisemaan yhden viestin eilen.

"Ministeri on työkykyinen"

Ulkoministerin kansliasta kerrotaan MTV:n uutisille, että syynä poisjääntiin oli Kanervan aikaisempi ja tuleva kiireinen ohjelma. Kanslian mukaan Kanervan ei ollut välttämätöntä osallistua tämänpäiväiseen seminaariin. Ulkoministerin kansliasta vakuutetaan, että Kanerva on työkykyinen.

Erityisavustaja Jori Arvosen mukaan Kanerva on jo saapunut Suomeen. Huomenna Kanervan on tarkoitus tavata Norjan ja Ruotsin ulkoministerit Helsingissä.

Toimittaja Pauli Poutasen kommentti: Känkkäränkkä Tallinnassa

Ulkoministeri Kanervan tapa hoitaa skandaalin ryvettämää julkikuvaansa Tallinnassa jätti lähtemättömän vaikutuksen minuun ja lukuisiin paikalla olleisiin kollegoihin.

Ymmärrän kyllä, että mielipuolisiin mittoihin revitelty tekstariskandaali alkaa käydä teflonpintaisimmankin poliitikon hermoille, mutta olisiko herra ulkoministerin ollut syytä kohdella suomalaista mediaa hieman toisella tavalla kuin Tallinnan Lennart Meri - konferenssissa hän halusi meitä kohdeltavan?

Lauantaina me toimittajat odottelimme hyvässä järjestykessä, että Kanerva saapuisi presidentti Toomas Ilveksen isännöimille illallisille. Hieman ennen ministerin saapumista juhlatilaisuuteen saimme me toimittajat konferenssin lehdistöpäälliköltä käskyn olla kysymättä keneltäkään mitään.

Koska kysymysten esityskielto pätee vain sisätiloissa, siirryimme mikrofonien ja lehtiöiden kera laumana ulos pakkaseen odottamaan. Ulos siirtyivät myös turvamiehet, jotka ammattilaisina tehokkaasti estivät journalisteja tekemästä työtään, kun Kanerva luikki ovista hartiat kyyryssä naisystävä Elina Kiikko kannoillaan.

Kamerat sentään päästettiin kovan väännön jälkeen hetkeksi takaisin sisään, jotta kuvaajat saivat tehdä työnsä.

Sunnuntaina aamupäivällä me toimittajat odotimme ulkoministeriä konferenssipaikalla, hän kun oli lupautunut paneelikeskusteluun Latvian ja Viron ulkoministerien kanssa.

Kysymyksiäkin olisi saanut varmasti kysyä. Suomalaismedian läsnäolo ja oletetut, ikävät tekstariaiheiset kysymykset olisivat kuitenkin olleet Kanervalle liikaa, joten viime hetkellä hän perui osallistumisensa paneeliin.

Konferenssin virolaisisännät olivat lievän hämmennyksen vallassa, tiedotusvälineiden edustajien kasvoilta paistoi tyrmistys. Edelleen, ymmärrän kyllä että harkitsemattomat tekstarit stripparille ovat varmasti ikävä puheenaihe, mutta hoituvatko julkikuvaongelmat äyskimällä toimittajille ja sovittuja tilaisuuksia yhtäkkiä perumalla? Eivät takuulla hoidu.

Ulkoministerin olisikin kannattut koota suomalaistoimittajat hetkeksi luokseen ja sitten lausua tähän kyllästymiseen asti vatvottuun skandaaliin edes jotain.

Sen jälkeen taitavaksi kehuttu Kanerva olisi voinut osallistua paneelikeskusteluun EU:n ulkopolitiikasta balttilais-pohjoismaisesta näkökulmasta ja hurmata asiantuntevuudellaan kaikki paikalla olleet toimittajat.

Mutta mutta. Kanervan Tallinnan-reissusta lehteen, nettiin ja televisioon tulee substanssiasioiden sijaan vain happamansävyisiä juttuja ulkoministerin känkkäränkkäpäivästä.

Ja kun kommenttia ei ulkoministerin arvovaltaa syövästä skandaalista viikonloppuna herunut, joutuvat toimittajat palaamaan asiaan vielä maanantaina ja takuuvarmasti tiistaina, kun ennakkoon taitavasti puffattu seksitekstari-Hymy tulee myyntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.