Kanarialla rankkasateita, lumikaaos jatkuu Yhdysvalloissa

Rankat sateet voivat aiheuttaa tulvia Kanarialla, Portugalissa sekä Itä-Euroopassa Mustanmeren tuntumassa. Yhdysvaltojen koillisosassa sankat lumisateet jatkuvat.

Nopealiikkeinen sadealue tuo tänään rankkoja sateita Kanarian saarille ja Portugaliin. Tulvat ovat mahdollisia.

– Kanarialla varoitetaan jopa 30 millimetrin sateista tunnin aikana ja sadan millimetrin sateista 12 tunnin aikana. Sateita tulee jonkin verran vielä torstaina ja perjantainakin, mutta ne eivät ole enää niin voimakkaita kuin tänään. Myrskytuulia ei kuitenkaan ole odotettavissa, sanoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Myös Mustanmeren rannikolla Bulgariassa, Romaniassa ja Ukrainassa sekä sisämaassa Moldovassa tulee tänään ja ensi yönä rankkoja sateita ja tulvat ovat täälläkin mahdollisia. Matalapaine on sama, joka on aiheuttanut pahoja tulvia Italiassa.

Lumikaaos Yhdysvaltojen koillisosassa

Arktisen ilman purkaus pohjoisesta on kylmentänyt Pohjois-Amerikan. Yhdysvaltojen koillisosassa Suurten järvien itärannikolla on tullut ja tulee edelleen sankkoja lumisateita. Lunta on satanut paikoin jo yli puolitoista metriä. Tilanne on ollut vaikea esimerkiksi Buffalossa.

– Kyseessä on niin sanottu lake effect. Se syntyy, kun arktinen ilma tulee sulan järven päälle ja kehittyy voimakkaita sadepilviä. Tuuli painaa sadepilvet rannikolle. Rannikon rinne puolestaan pakottaa pilvet nousuliikkeeseen, joka voimistaa lumisadetta entisestään. Samanlainen ilmiö voi syntyä meillä Suomessa Itämerellä, toteaa Liisa Rintaniemi.

Lumisateet heikkenevät tänään hetkellisesti ja osuvat Suurten järvien pohjoisrannikolle. Huomenna ja perjantaina esimerkiksi Buffalon seudulle on kuitenkin jälleen ennustettu sankkoja lumisateita.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla

Katso videolta maailman sää ja "Lake effect".

Katsomo-video ei ole saatavillaMTV UUTISET - CBS NEWS

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja