Mainos

Kananmunan tuottajahinta nousee

Kananmunantuottajien ponnekkaasti ajama ns. Laitila-sopimus toteutuu ensi viikolla. Agronomi Veikko Kemppi Kanatalouden Tuki ry:stä kertoo, että kaikki merkittävät pakkaamot ovat tähän päivään mennessä ilmoittaneet kirjallisesti sitoutuvansa sopimukseen.

Kananmunien tuottajahinta nousee ensi maanantaista lähtien kahdella markalla eli noin viiteen markkaan kilolta. Sopimukseen kuuluu, että tuottajat maksavat korotetusta hinnasta Kanatalouden Tuki ry:lle 50 pennin suuruisen markkinointimaksun.

Laitila-mallista sovittiin "periaatteessa" jo tammikuussa. Käytännössä hinnankorotus ei kuitenkaan toteutunut. Pari viikkoa sitten tuottajat kyllästyivät tilanteeseen ja määräsivät pakkaamoille päivämäärän, johon mennessä niiden oli ilmoitettava olevansa mukana sopimuksessa. Vaatimuksen tehostamiseksi väläytettiin voimakeinojenkin kuten luovutuslakkojen mahdollisuutta. Tuottajat sanovat nyt sovittujen hinnankorotusten kattavan tuotantokustannukset sekä takaavan tuottajalle myös kohtuullisen palkan tehdystä työstä.

Kananmunien vähittäishinnan arvioidaan tuottajahinnan seurauksena nousevan jonkin verran. Munia myydään kuitenkin usein ns. tarjoustuotteina, joten korotuksen suuruutta ei varmuudella vielä osata sanoa. Kananmunien vuosituotanto on Suomessa runsaat 60 miljoonaa kiloa. Kotimainen kulutus on noin 54 miljoona kiloa. Kanatalous on viime vuosina supistunut ja tällä hetkellä maassamme on alle 1 700 munantuottajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.