Mainos

Kanamunien tuottajahintoihin korotus

Munakunta korottaa munatuottajille kananmunista maksettavaa tilityshintaa 30 penniä kilolta. Korotus astui voimaan taannehtivasti 13.7. alkaen. Uudesta tilityshinnasta päätettiin eilen Liedossa pidetyssä Munakunnan hallituksen ja munatuottajien kokouksessa.

Osa Munakunnan tuottajista vaati kananmunan hintaan yhteensä noin kahden markan korotusta syyskuun alkuun mennessä. Korotukset olisi tuottajien ehdotuksen mukaan pitänyt tehdä portaittain niin, että ensimmäinen hinnankorotus olisi ollut 60 penniä.
-Emme ole tyytyväisiä nyt tehtyyn päätökseen, mutta toivomme, että jatkoneuvottelut tuottavat tulosta, totesi lietolainen kananmunantuottaja Matti Takatalo.

Munien hinnankorotusvaatimuksen on allekirjoittanut 156 munantuottajaa Munakunnan yhteensä vajaasta 500 tuottajasta. Nimiä keräämässä ollut Takatalo vakuutti, että allekirjoittaneet tuottajat pysyvät tiukasti vaatimuksessaan. Ellei tuottajan kananmunasta saama hinta nouse elokuun loppuun mennessä nykyisestä noin kolmesta markasta noin viiteen markkaan, munatuottajat kutsuvat Munakunnan osuuskuntakokouksen koolle. Kokous voi halutessaan tehdä muutoksia Munakunnan johtoon.

Takatalon mukaan kananmunan hinta on saatava hilattua ylös tai muuten kotimaisen kanamunan tuotanto loppuu kokonaan.
-Tällä hetkellä kanamunien tuottaminen on koko ajan tappiollista, Takatalo tähdensi.

Työryhmä tarkkailee tilannetta

Hintakapinaan nousseita munantuottajia Liedossa edustaneet nelisenkymmentä tuottajaa valitsivat keskuudestaan jatkotoimia varten viisihenkisen työryhmän. Se kokoontuu keskustelemaan tilanteesta Munakunnan ensi viikolla pidettävän hallintoneuvoston kokouksen jälkeen.

Munakunnan toimitusjohtajan Heikki Parviaisen mukaan Munakunnan talous ei sallinut 30 penniä suurempaa hinnankorotusta.
-Olemme ymmärtäneet, että tuottajahinnat ovat tuottajien kannalta pielessä ja olemme siksi lähteneet jo pari viikkoa sitten nostamaan tuottajahintoja, Parviainen sanoi.

Siihen, mitä kananmunan tilityshinnalle tapahtuu lähiviikkoina, Parviainen ei ottanut kantaa.
-Tuottajien hintapyyntö on raju. Se merkitsee 65 prosenttia korotusta tilityshintaan kahdessa kuukaudessa. Yhtiö joutuu katsomaan asiaa liiketaloudelliselta kannalta eli kaikki riippuu siitä, miten meidän tilityskykymme kehittyy, Parviainen totesi. Parviaisen käsitys on ettei tuottajahintojen 30 pennin korotus näy kananmunan kuluttajahinnoissa puoleen tai toiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.