Kanamunien tuotannossa sopu

Kaikki merkittävät kananmunapakkaamot allekirjoittivat tänään Turussa ns. Rusko-sopimuksen, jonka avulla kanamunien ylituotanto pyritään lopettamaan. Sopimus vaatii kuitenkin vielä noin 2 000 munantuottajan allekirjoituksen.

MTK:n kanavaliokunnan puheenjohtaja Juha Nevavuori kertoo, että tuottajien ideoima Rusko-sopimus vähentää munien tuotantoa 15 prosenttia. Se voi myös asettaa tuottajalle kaksihintajärjestelmän, jolloin perustuotantomäärästä maksetaan kotimarkkinahintaa ja sen ylittävältä osalta saa maailmanmarkkinahintaa. Nevavuori uskoo, että Rusko-sopimus turvaa kotimaisen salmonellavapaan munatuotannon kaikissa oloissa.

Kanamunien tuotanto on ollut syksyllä selvässä kasvussa. Munakunnan toimitusjohtaja Heikki Parviainen sanoo, että viime vuonna joinakin kuukausina joka neljäs muna oli ylituotantoa. Lisäksi elo-marraskuussa haudonnat kasvoivat peräti 28 prosenttia.

Kaikki maamme noin 2000 munatuottajaa saavat ensi viikolla Rusko-sopimuksen allekirjoitettavakseen. Nevavuori uskoo, että tämän jälkeen munaongelma on lakaistu pois pöydältä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat