Kanadan valmentaja opasti toimittajaa – selvitti, mitä MM-välierän isolla hetkellä tapahtui

Kanadan jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja André Tourigny joutui opastamaan erästä toimittajaringin journalistia, joka kysyi Latvia-ottelun isosta hetkestä.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Tampereella pelatun Kanadan ja Latvian välisen MM-välierän suuriin hetkiin lukeutui vaahteranlehtien Jack Quinnin epäortodoksinen maali kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla. Quinn ampui kiekon miinuskulmasta Latvian maalivahti Arturs Silovsin kypärän kautta häkkiin, ja Kanada tasoitti taiston 2–2:een.

Kanadan valmentajalle Tourignylle esitettiin pelin jälkeen toimittajaringistä kysymys, oliko kyseinen maali pelkkää onnea vai onnen ja osaamisen yhdistelmää. Tourigny otti opastavan linjan.

– Siinä ei ollut minkäänlaista onnea. Et ammu maalin takaa, jos et tähtää johonkin. Hän ampui suoraan kypärään. Siinä ei ole onnea. Se on erinomainen taidonnäyte erinomaiselta pelaajalta, Tourigny paalutti.

Katso kyseinen maali ylälaidan videolta.

Tourignyn sanoin se oli "iso, iso maali", ja sen jälkeen Adam Fantilli teki puolestaan näyttävän voitto-osuman. Loppuosuma 4–2:een tuli Scott Laughtonin maalaamana tyhjään rysään.

Maalikooste: Kanada - Latvia 3:29
Tästä näet välierän kaikki maalit.

Kehut Latvialle

Tunnustusta Tourignyltä lähti myös Latvialle. Hän oli nähnyt videolta, miten Latvia oli "eri joukkue" kuin turnauksen alussa, jolloin vaahteranlehdet riepottelivat joukkuetta Riiassa 6–0.

– Toinen joukkue taisteli todella kovaa. He olivat todella sitoutuneita, he pelasivat todella hyvin ja olivat fyysisesti vahvoja.

Kanada tarvitsi NHL-seura Arizona Coyotesiakin viimeiset kaksi kautta valmentaneen Tourignyn mukaan luonnetta pysyäkseen mukana Latvian ensimmäisen erän 1–0-maalin jälkeen, ja sitä hänen mukaansa löytyi.

– Vaikka he maalasivat 1–1-tasoituksemme jälkeen heti perään, kukaan ei panikoinut, Tourigny sanoi ja kiitteli joukkueensa sitoutumista.

"Kaikki rauhoittuivat"

Tourigny myönsi kuitenkin olleensa mietteliäs toisen erän aikana. Luotsi ei pitänyt siitä, miten Kanada reagoi, kun tunteet alkoivat kuumentua ja jäähyjä ropista.

Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän" 1:35
Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän."

Tourignyn ei tarvinnut kuitenkaan pitää erityisiä puheita.

– Meillä on erinomaisia johtajia ja kokeneita jätkiä penkillä. He tekivät toisessa erässä hyvää työtä puhuen penkillä. Kaikki rauhoittuivat ja olimme sen jälkeen hyviä.

– Fokus säilyi kolmannessa erässä, ja olimme silloin parempi joukkue.

Kanadaa odottaa huomenna sunnuntaina loppuottelu, jossa se kohtaa voittajan Yhdysvaltojen ja Saksan välisestä tämän illan välierästä. Latvia pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan mitalista pronssiottelussa.

– Latvia oli upea tarina tänä vuonna. Toivon heille kaikkea parasta huomiseen, Tourigny sanoi.

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska" 1:38
Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska."