Kanadan vaaleissa tarkastellaan suhdetta Yhdysvaltoihin

Konservatiiveille povataan vaalivoittoa, joka tarkoittaisi liberaalien 12 -vuotisen valtakauden päättymistä, ja lähentymistä Yhdysvaltoihin.

Kanadassa huomenna järjestettävien parlamenttivaalien keskeiseksi teemaksi on noussut suhde etelänaapuri Yhdysvaltoihin ja sen politiikkaan.

Vastakkain ovat Yhdysvaltain kritisoinnissa kunnostautunut pääministeri Paul Martin ja konservatiivijohtaja Stephen Harper.

Martin on syyttänyt Harperia Yhdysvaltain hallinnon hännystelystä ja Kanadan hivuttamisesta yhä tiukemmin Yhdysvaltain politiikan linjoille. Hänen mukaan Harperin puolue on viime kädessä ottanut tärkeimmät oppinsa Yhdysvaltain konservatiiviliikkeen kaikkein oikeimmalta laidalta.

Harper näyttäisi kyselyiden perusteella olevan erittäin vahvoilla viemään konservatiivit vaalivoittoon, joka tarkoittaisi liberaalien 12 vuotta kestäneen valtakauden päättymistä.

Hänen päätavoitteita ovat muun muassa verojen leikkaaminen, jonojen poistaminen terveydenhoidosta, rikollisuuden vähentäminen sekä hallinnon puhdistaminen väärinkäytöksistä. Lisäksi Harper on sanonut harkitsevansa asevoimien vahvistamista, mikä miellyttäisi Yhdysvaltoja.

Martin ja korruptiosyytteiden varjot

Loppuvuodesta 2003 virkaan astuneen Paul Martinin kautta ovat varjostaneet syytökset, joiden mukaan jotkut liberaalijohtajat Quebecin alueella olisivat syyllistyneet lahjusten ottamiseen. Martin ei ole missään vaiheessa päässyt korruptiosyytöksistä eroon.

Martin on toistuvasti hyökännyt Yhdysvaltojen suuntaan kritisoiden muun muassa George W. Bushin hallinnon suhtautumista Kioton ilmastosopimukseen.

Virkakautensa alussa Martin korosti pitävänsä kovia kärsineiden naapurisuhteiden parantamista yhtenä päätavoitteistaan. Sittemmin hän on monien asiantuntijoiden mielestä käyttänyt Yhdysvaltoja syntipukkina, jonka avulla hän on pyrkinyt pönkittämään omaa valta-asemaansa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat