Kanadan ulkoministeri tapasi Castron

Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy on tavannut Kuuban presidentin Fidel Castron Havannassa. Kolmituntisen illallisen jälkeen Axworthy sanoi uskovansa edistykseen maiden vuoropuhelussa. Axworthy on korkea-arvoisin kanadalainen poliitikko, joka on vieraillut Kuubassa 20 vuoteen.

Axworthy saapui Havannaan eilen yhdessä Latinalaisen Amerikan asioiden ministerin Christine Stewartin kanssa ja viipyy vuorokauden ajan. Yhdysvallat on arvostellut kärkevästi vierailua, joka tuo korostetusti esiin erot Yhdysvaltain ja Kanadan Kuuban-politiikassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kanada palkitsee Castron diktatuurin lähettämällä ulkoministerinsä hänen vieraakseen. Kanada sanoo haluavansa rohkaista poliittisia ja talousuudistuksia Kuubassa rakentavalla vuoropuhelulla. Yhdysvallat on sen sijaan entisestään tiukentanut saarivaltion kauppasaartoa.

Kongressin viime vuonna hyväksymä nk. Helms-Burtonin laki mahdollistaa rankaisutoimet Kuuban kanssa kauppaa tekeviä kolmansien maiden yrityksiä kohtaan. Kanada on ollut lain ankarin vastustaja.

Kuuban matkailutulojen kannalta kanadalaiset ovat tärkein ryhmä. Kanadalaisyhtiöt ovat myös investoineet merkittävästi Kuuban öljy- ja kaivostoimintaan.

Kanadalla oma linja ulkopolitiikassaan

Vaikka Kanada ja Yhdysvallat ovat tiiviisti yhteistyössä keskenään niin talous- ja ulkopolitiikassaankin, ovat kanadalaiset pyrkineet välttämään tiukkaa sitoutumista Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan jo vuosikymmenien ajan. Kanadan ulkoministerin Lloyd Axworthyn vierailu Kuubassa toimii selkeänä merkkinä Kanadan halusta säilyttää itsenäinen ulkopoliittinen linjansa myös jatkossa.

Jo 1970-luvun alussa Kanadan pääministeri Pierre Elliot Trudeau vieraili Neuvostoliitossa ja solmi merkittäviä vehnäkauppoja Neuvostoliiton kanssa huolimatta Yhdysvaltojen kielteisestä suhtautumisesta vierailuun. Kanada on ajoittain harkinnut jopa vetäytymistä NATO:sta välttääkseen liiallista ulkopoliittista sitoutumista Yhdysvaltoihin. Kanadalaisten suurimpana pelkona on ollut oman poliittisen identiteettin menettäminen ja ajoittain myös pelko joutumisesta kolmanteen maailmansotaan Yhdysvaltojen liittolaisena.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat