Mainos

Kanadan junaiskun suunnittelusta epäillyt oikeuteen

Kanadassa terrori-iskun suunnittelusta epäillyt miehet tuotiin tänään oikeuteen.

Montrealissa ja Torontossa pidetyt oikeudenkäynnit pidettiin asianajajan pyynnöstä suljettujen ovien takana.

Torontossa toisen syytetyn asianajaja sanoi päämiehensä kiistävän syytökset.

Miehet pidätettiin eilen epäiltyinä terrori-iskun suunnittelusta junareitille Toronton seudulla. Poliisin mukaan tarkoituksena oli suistaa henkilöjuna raiteilta.

– Pidätykset osoittavat, että terrorismi on yhä todellinen uhka Kanadalle, sanoi sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Vic Toews.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan iskun kohde olisi ollut Toronton ja New Yorkin välisellä junareitillä. Reitti kulkee lähellä Niagaran putouksia maiden välisellä rajalla.

Kanadan poliisin mukaan 30- ja 35-vuotiaat epäillyt saivat apua terroristijärjestö al-Qaidan Iranissa sijaitsevilta jäseniltä. Poliisi kuitenkin painotti, ettei sillä ollut syytä epäillä, että Iranin valtio olisi tukenut juonta millään tavalla.

Iranin ulkoministeriön edustaja torjui Iran-yhteydet osana Teheranin-vastaista vihamielistä politiikkaa.

Muslimiyhteisö sai tunnustusta

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille saatuaan vihjeen paikalliselta muslimiyhteisöltä. Poliisi antoi tunnustusta maan muslimiyhteisölle, jonka vihjeen avulla poliisi pystyi paljastamaan suunnitelman.

Vihjeen perusteella alkoi vuoden kestänyt tutkinta, joka huipentui pidätykseen eilen.

– Kanadan muslimiyhteisö on kumppanina luomassa turvallisempaa Kanadaa, sanoi ontariolainen juristi Hussein Hamdani CBC-tv-yhtiölle.

Poliisin mukaan kumpikaan pidätetyistä ei ole Kanadan kansalainen, mutta molemmat ovat maassa laillisesti. Kanadalaisviestinten mukaan toinen heistä on tohtoriopiskelija Montrealin lähellä sijaitsevassa yliopistossa. Viestimet kertoivat toisen syntyneen Tunisiassa ja toisen olevan palestiinalainen, jolla on Arabiemiraattien passi.

Kanada parlamentti otti eilen pikakäsittelyyn ehdotuksen terrorismilakien uudistamisesta. Tiukat lait otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 2001 tehtyjen iskujen jälkeen, mutta ne vanhenivat suurelta osin viisi vuotta myöhemmin.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.