Kanadan budjettiministeri eroaa – ei enää luota Trudeaun petosskandaalissa rypevään hallitukseen

Kanadan budjettiministeri Jane Philpott eroaa. Hän perustelee eroaan sillä, ettei hänellä ole enää luottamusta pääministeri Justin Trudeaun hallitukseen.

Trudeau ja hänen hallituksensa ovat ajautuneet poliittiseen kriisiin sen jälkeen, kun entinen oikeusministeri ja yleinen syyttäjä Jody Wilson-Raybould syytti hallinnon jäseniä siitä, että nämä olisivat yrittäneet painostaa häntä jättimäistä rakennusyhtiö SNC-Lavalinia koskevassa petosoikeudenkäynnissä.

Wilson-Raybouldin mukaan Trudeau, yksi tämän ministereistä ja läheinen neuvonantaja painostivat häntä epäsopivasti ja esittivät peiteltyjä uhkauksia puuttuakseen rikossyytteisiin.

Hänen mukaansa viime vuoden syyskuun ja joulukuun välisenä aikana virkamiehet vaativat häntä toistuvasti pyytämään syyttäjiltä, että nämä veisivät jutun pois oikeudesta.

Wilson-Raybould ei suostunut tähän, ja juttu eteni.

Philpott: Hallitus käsitellyt asian huonosti

Philpott sanoo menettäneensä luottamuksensa siihen, miten hallinto on käsitellyt asiaa ja miten se on vastannut esiin tulleisiin asioihin.

Philpottin ja Wilson-Raybouldin on sanottu olevan läheisiä.

Viime viikolla Kanadan oppositio vaati Trudeaun eroa ja sitä, että Wilson-Raybouldin väitteistä aloitettaisiin liittovaltion tutkinta.

SNC-Lavalin sai vuonna 2015 korruptiosyytteet. Yhtiön epäiltiin lahjoneen viranomaisia Libyassa vuosien 2001 ja 2011 välillä, sillä yhtiö halusi turvata sopimukset silloisen itsevaltaisen johtajan Muammar Gaddafin hallinnon kanssa.

Trudeau on sanonut olevansa täysin eri mieltä Wilson-Raybouldin kanssa tapahtumien kulusta. Trudeaun mukaan hän ja hänen tiiminsä yrittivät vain pelastaa 9 000 kanadalaista työpaikkaa.

Trudeau vakuuttaa tehneensä selväksi, että SNC-Lavalinia koskeva päätös on vain ja yksin Wilson-Raybouldin. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja