Mainos

Kanadan alkuperäisväestö filmaa historiaansa jälkipolville

Inarin Kultahovissa istuva nainen liikuttuu silmin nähden kertoessaan tarinaa valokuvista, jotka antoivat uudelleen hahmon kuumetaudin surmaamille intiaaneille. Vasta vuosikymmeniä myöhemmin tehty kuvalöytö paljasti jälkipolville, että intiaaniheimon jäseniä oli tallennettu filmille ennen kuin tappava epidemia iski.

Abenakeihin kuuluva Kanadan intiaani Alanis Obomsawin haluaa esimerkin avulla valottaa syitä, miksi hän innostui nimenomaan dokumenttifilmistä alkuperäisväestön historian ja perinteiden säilyttäjänä. Tarkat kuvat pystyvät palauttamaan menneisyyden. Kokemuksesta on kauan. Obomsawin on sen jälkeen ehtinyt tehdä filmejä jo yli 30 vuotta, joiden aikana hän on noussut Kanadan alkuperäisväestöä edustavien ohjaajien kärkinimien joukkoon.

Inarissa pidettävään Kaamoksen kuvia -tapahtumaan, alkuperäiskansojen elokuva- ja tv-tuotannon esittelyyn osallistuva Obomsawin kertoo, että Kanadan alkuperäisväestö on viime vuosina yhä enemmän panostanut nimenomaan dokumentteihin, joissa keskitytään historian ohella tämän päivän ongelmiin arkojakaan aiheita pelkäämättä. Hän muistuttaa, ettei filmejä tehdä vain tämän hetken tarpeisiin, vaan myös tuleville sukupolville kielen, perinteiden ja uhattuna olevan kulttuurin säilyttämiseksi. Dokumentit ovat "kansan muisti".

Uusia teoksia syntyy paljon

Kanadassa alkuperäisväestölle annettaan varsin hyvät mahdollisuudet tehdä elokuvia. Keskeinen rahoittaja ja tuottaja on kansallinen elokuvasäätiö NFB. Viime vuonna alkuperäisväestöltä tuli kaikkiaan parikymmentä dokumenttielokuvaa ja tänä vuonna määrä kasvanee, Obomsawin arvelee. NFB oli pitkään ainoa alkuperäiskansoista kiinnostunut tuottaja, mutta viime vuosina mm. intiaanit ovat perustaneet omia elokuvayhtiöitä. Obomsawinin mukaan kehitys on kautta linjan ollut varsin rohkaiseva.

Myös koulutusmahdollisuudet ovat parantuneet. Kokonaisuus on jo synnyttäjät ison joukon alkuperäisväestöstä lähtöisin olevia elokuvan tekijöitä, joilla on korkea ammattitaito. Toimintaa tehostaa alkuperäisväestön oma televisiokanava, joka aloitti toimintansa viime syyskuussa. Obomsawin on kaapeliyhtiön hallituksen jäsen. Kanava välittää viikottain yli 120 tuntia ohjelmaa, joista neljännes kuullaan alkuperäiskansojen kielillä. Näitä kieliä on Kanadassa miltei 60.

Läheskään kaikkea ei ole tehty, mutta varsin pitkälle on edetty ajoista, jolloin Hollywood tuotti liukuhihnalta länkkäreitä, joissa intiaanit aina hävisivät. Kanadassa filmit tavallaan synnyttivät uuden intiaaniheimon - Hollywood-heimon, Obomsawin heittää.

Ulkokuvia Revontulessa

Sunnuntaina päättyvän tapahtuman aikana esitetään kaikkiaan nelisenkymmentä elokuvaa. Osa elokuvista nähdään jälleen lumesta rakennetussa ulkoilmateatterissa Revontulessa. Vuosi sitten katsominen jäi tosin aikeeksi 40 asteen pakkasen yllätettyä Inarin. Ainekset samaan ovat sään puolesta nytkin, sillä torstaina pakkanen kiristyi yli 30 asteeseen.

Tapahtuman tuottaja Heikki Tunkkari kuitenkin antaa näytöstakuun. Projektorit ovat nyt lämpimässä kopissa ja äänilaitteetkin kestävät -40 astetta. Sen jälkeen katsotaan mykkäfilmejä. Tällä kertaa tapahtuma painottuu Kanadan alkuperäisväestön elokuvien esittelyyn.

Ensi vuonna kohteena ovat toivottavasti inuitit ja heidän ohjaamansa elokuvat, Tunkkari kertoo. Hänen mukaansa järjestäjät ovat kuitenkin luopuneet alun ajatuksesta, joka tavoitteli Kaamoksen kuvista laajaa kansainvälistä alkuperäiskansojen elokuvien myyntitapahtumaa. Tarjous ei houkutellut riittävästi tuotannon ostajia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.