Mainos

Kanadalaisyhtiön kultatehdas nousee vauhdilla Lapissa

Alueella työskentelee paraikaa noin 230 henkilöä rakennus- ja louhintatöissä. Kullantuotannon on tarkoitus alkaa ensi kesänä.

Lapissa sijaitseva Euroopan suurin kultakaivos valmistuu hyvää vauhtia.

Kanadalaisen Agnico-Eagle-yhtiön 100 miljoonan euron investointi on edennyt suunnitellusti Kittilän Suurikuusikossa, ja kaivoksella juhlittiin tänään harjannostajaisia.

Agnico-Eagle Finlandin toimitusjohtaja Ingmar Haga vakuuttelee yhtiön elävän vahvaa kasvuvaihetta myös muualla maailmassa.

- Agnico-Eagle rakentaa parhaillaan kahta kultakaivosta Kanadan Quebecissä ja suunnittelee kaivosprojektia Meksikoon. Lisäksi yhtiö on ostamassa toista kaivosyhtiötä, jolla on suuri kultakaivoshanke Pohjois-Kanadassa, Haga kertoo.

Kittilän kultakaivoksen osuus on noin neljännes koko kanadalaisyhtiön kullantuotannosta.

Kittilän Suurikuusikon rakennukset ovat nousseet nopeasti kaivosalueelle, ja muun muassa rikastamorakennus on jo valmis. Lisätutkimuksia varten rakennettava maanalainen vinotunneli on edennyt jo 600 metriä pitkäksi. Tarkoituksena on päästä puoli kilometriä maanpinnan alapuolelle tekemään lisätutkimuksia esiintymästä.

Kultasuonta ympäröivällä avolouhoksella käy vilske, kun maa-ainesta siirretään pois noin kilometrin pitkältä ja puoli kilometriä leveältä alueelta. Tavoitteena on päästä käsiksi varsinaiseen kultaesiintymään.

Alueella työskentelee paraikaa noin 230 henkilöä rakennus- ja louhintatöissä. Koko kaivosinvestoinnin suuruus on noin 113 miljoonaa euroa.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) löysi ensimmäiset kultaviitteet Suurikuusikon kultaesiintymästä jo vuonna 1986. Kanadalaisyhtiö Agnico-Eagle Mines Ltd julkisti Suurikuusikon kaivoksen investointipäätöksen kesäkuussa 2006. Kullantuotanto alkaa ensi kesänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.