Kanada vaatii Natolta lisävoimia Talebanin nujertamiseen

Operaatiossa on kuollut jo 42 kanadalaissotilasta, heistä 34 Kandaharissa, jonne kanadalaisjoukot siirtyivät helmikuussa.

Kanada vaatii muita sotilasliiton Naton jäsenmaita lähettämään lisäjoukkoja Afganistaniin, jossa 2300 kanadalaissotilasta on tulilinjalla eteläisessä Kandaharissa.

Kanadan joukot ovat kärsineet tänä vuonna aiempaa raskaampia miestappiota, kun ne joutuivat taisteluihin ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen tukialueelle.

Kanadalaisen tutkimuslaitoksen CCPA:n laskelmien mukaan Kandaharissa kanadalaissotilas kuolee taistelussa kuusi kertaa todennäköisemmin kuin hänen amerikkalaiskollegansa Irakissa.

Kanadalaisten suhtautuminen taisteluoperaatioon onkin revennyt kahtia. Nyt jo 55 prosenttia pitää uhrauksia rauhanturvaamisen puolesta liian suurina, ilmenee maan strategisen neuvoston hiljan teettämästä kyselystä.

- Emme voi jatkaa näin ilman suurempaa tukea. -- Teemme osamme Afganistanissa ja odotamme muiden (Nato-maiden) tekevän osuutensa, ulkoministeri Peter MacKay sanoi eilen tavattuaan Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin.

Kanadalla on ollut joukkoja Afganistanissa vuodesta 2002. Operaatiossa on kuollut 42 henkeä, heistä 34 Kandaharissa, jonne kanadalaisjoukot siirtyivät helmikuussa.

Tulilinjalla myös hallitus

Kasvavasta arvostelusta huolimatta pääministeri Stephen Harperin konservatiivihallitus on vakuuttanut maan täyttävän sitoumuksensa osallistumisesta Afganistanin-operaatioon vuoden 2009 alkuun asti.

Vastaansa hallitus on saanut oppositiopuolue NDP:n, jonka mielestä kanadalaisjoukot pitäisi kotiuttaa ja Talebanin kanssa pitäisi sotimisen sijasta neuvotella.

Ulkoministeri MacKayn mielestä kapinaa ei saada häviämään "taikasauvan heilautuksella".

- Kapinalliset eivät katoa eivätkä palaa vapaaehtoisesti demokratian pariin yhdessä yössä, hän napautti oppositiolle.

Hallitusta on kritisoitu myös siitä, että perinteisessä rauhanturvaamisessa kunnostautuneet kanadalaissotilaat ovat joutuneet taisteluoperaatioihin ilman sen kummempaa arvokeskustelua kotimaassa. Hallitusta on suomittu Yhdysvaltain ulkopolitiikan liiallisesta myötäilystä.

- Kysymys kuuluu, arvioiko (edellinen) liberaalihallitus vaaran väärin ja jättääkö konservatiivihallitus sen huomiotta, CCPA:n tutkija Steven Staples sanoo.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat