Mainos

Kampamaneettien vaikutusta vaikea arvioida

Kampamaneetit pystyvät talvehtimaan vähäsuolaisessa ja viileässä Itämeressä. Lisääntyminenkin on mahdollista, mutta vaikutuksia ekosysteemiin on vielä vaikea arvioida.

Amerikasta Itämerelle levinnyttä kampamaneettia esiintyy merellä jo hälyttävän runsaasti. Pelättyä kampamaneettia esiintyy runsaasti varsinkin Selkämerellä. Myös Ahvenanmereltä ja Suomenlahden suulta on tehty maneettilöytöjä.

Itämerta yritetään suojella kaikkien meren ympäröivien maiden yhteistyöllä. Marraskuun 15. päivänä Puolassa hyväksytään Itämeren uusi suojeluohjelma. Ohjelma on edellisiä tiukempi varsinkin ravinnepäästöjen suhteen - esimerkiksi fosforipäästöjä pyritään alentamaan 40 prosenttia.

- Itämeren suojelukomissio ei voi antaa laillisesti määrääviä ohjeita, mutta toivomme, että kaikki Itämeren maat pyrkisivät silti tavoitteisiin, Suomen ympäristökeskuksen limnologi Seppo Knuuttila toteaa.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Knuuttilan mielestä Itämeren huono tila tiedostetaan nykyään paremmin kuin koskaan, mikä edesauttaa yksimielisyyden saavuttamista suojelutarkoituksessa.

- Toki ympäristötietoisuus on erityisen hyvää Suomessa ja Ruotsissa, sillä muissa Itämeren maissa elintaso on alhaisempi, ja ympäristön sijaan niissä keskitytään elintason parantamiseen, Knuuttila lisää.

Kampamaneetin esiintymisalue kartalla.

Mustassameressä kaksikymmentä vuotta sitten

Kampamaneetit saattavat muodostaa uhan Itämeren ekosysteemille. Ne käyttävät samaa ravintoa kuin pikkukalat, jolloin ravinto saattaa loppua kaloilta.

1980-luvulla samaisia kampamaneetteja esiintyi runsain määrin Mustassameressä. Siellä maneetit pääsivät lisääntymään räjähdysmäisesti, sillä olosuhteet lämpötiloineen olivat suotuisat.

- Maneettien vaikutusta Itämereen on vielä vaikea arvioida, Knuuttila sanoo.

Itämeren lämpötila on alhaisempi kuin Mustassameressä, eikä suolapitoisuuskaan ole korkea. Kampamaneetit selviävät kuitenkin Itämeressä, mutta lisääntyminen ei ole helppoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.