Mainos

Kampamaneetti runsastunut jälleen

Amerikankampamaneetti on jälleen runsastunut huomattavasti Suomen vesillä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei siitä ole suurta vaaraa Itämeren kaloille.

Tutkimusalus Aranda havaitsi tutkimusmatkallaan tässä kuussa maneetteja runsaasti sekä Suomenlahdella ja Ahvenanmerellä. Havaintojen mukaan maneetteja oli yhtä paljon kuin enimmillään talvella.

Vielä elokuussa maneettikanta oli kutistunut ja yhtenä vaihtoehtona pidettiin sitä, ettei petomaneetti selviä pohjoisella Itämerellä.

Tutkija Maiju Lehtiniemi Merentutkimuslaitoksesta sanoo, että elokuussa pohdittu toinen vaihtoehto osoittautui paikkansa pitäväksi: maneettien vähyys johtuikin lisääntymiskierron vaiheesta.

- Tällainen vuoristorata kannan koossa on aika normaalia tulokaslajille. Tasapainotila löytyy aikanaan, Lehtiniemi arvelee.

Lehtiniemen mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että amerikankampamaneetista ei tule suurta uhkaa Itämeren kalakannoille. Muilla merialueilla suureksi kasvaneet petomaneetit ovat jääneet Suomen vesillä niin pieniksi, ettei niistä ole ollut kalojen kilpailijoiksi saati kalanpoikasten surmaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.