Kamerakopterin pakkolasku ja muut outoudet - Aarnio-käräjien 10 yksityiskohtaa

Tällä viikolla loppulausuntoihin päättyvän Trevoc-haaran käsittely Aarnio-käräjillä on sisältänyt useita outoja käänteitä. MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä listasi niistä kymmenen erikoisinta.

1. Supersalainen laite netissä

Oikeudenkäynnin aikana selvisi, että poliisin supersalaisen seurantalaitteen kuva oli vuonna 2008 valtion innovaatiorahoituskeskus Tekesin nettisivuilla. Trevoc sai rahoitusta Tekesiltä.

2. Seurantalaitteita vaimojen autoihin?

Trevoc-pomo Pasi Patamavihjasi oikeussalissa, että poliisit asensivat seurantalaitteita vaimojensa autoihin seuratakseen missä nämä liikkuivat.

3. Kamerakopterin pakkolasku

Poliisin käyttämä pieni kamerakopteri teki helmikuun lopussa pakkolaskun oikeustalon pihalle. Kyse oli kuvaamisessa käytettävästä kauko-ohjatusta laitteesta.Turvatoimet olivat koko oikeudenkäynnin ajan olleet tiukat. Ensimmäisinä päivinä paikalla oli valmiusyksikkö Karhukin. Kopterin löysi tunnettu rikosasianajaja. 

4. Vaimon sormenjälki

Krp tutki Aarniolta löytyneiden Instia-osakkeiden sormenjäljet heti tuoreeltaan marraskuussa 2013, muttei ilmeisesti kertonut näistä tutkimuksista edes syyttäjille. Asia tuli ilmi vasta huhtikuussa 2015, kun Aarnion puolustus pyysi listauksen kaikesta teknisestä tutkinnasta. Yhdessä osakekirjassa oli Aarnion vaimon sormenjälki.

5. Asiakirjan mystinen katoaminen

Patentti- ja rekisterihallituksessa oli kadonnut Trevocin vaihtovelkakirjaan liittyvä asiakirja. Pasi Pataman puolustus sai vihiä siitä ja jäljitti sen.

6. Todistajat saivat itse salata

Käräjäoikeus antoi monen todistajan itse määritellä mikä heidän kertomuksessaan on salassapidettävää. Näin esimerkiksi kävi vaikka kolmen suojelupoliisin miehen kertomukset olivat esitutkinnassa käytännössä kokonaan julkisia. Puolustusvoimien miehet kuultiin suljetuin ovin ja tuotiinkin takakautta.

7. Aarnio yksin kameroiden eteen

Kun oikeudenkäynti tammikuussa alkoi, niin käräjäoikeus otti sisään Aarnion ja muut vastaajat saivat saliin tulla vasta kun kamerat olivat poistuneet. Aarnio istui pitkät tovit yksin.

8. Mysteerikuulustelu

 Mysteerikuulustelu hämmensi oikeutta päivän. Syyttäjä kertoi määränneensä Keijo Vilhusen kuulusteluun loppulausunnon uuden kertomuksen takia. Kuulustelu oli kuitenkin tehty aamulla samana päivänä kun loppulausunto oli lähetetty. Lopulta selvisi, että sama asia oli mainittu viikkoa aiemmin lähetetyssä huumejutun loppulausunnossa.

9. Aarnion slangi

Aarnion tekstiviesteissä ja sähköposteissa käyttämä kieli oli hyvin laveaa slangia. Esimerkiksi x-kirjain korvasi ks:n ja paperit oli pahveja.

10. Jutun laajuus

Aarnion 45-sivuinen syyte oli niin laaja, että sen lukeminen oikeussalissa kesti peräti kaksi tuntia.

 

Lue myös:

    Uusimmat