Mainos

Kambodzhasta ei vielä Aseanin jäsentä

Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean päätti tänään hätäkokouksessaan lykätä Kambodzhan pääsyä jäseneksi, kertoi malesialainen uutistoimisto.

Bernaman mukaan Laos ja Burma otetaan järjestön jäseniksi suunnitelmien mukaan 24. heinäkuuta. Myös Kambodzhan oli määrä päästä Aseanin jäseneksi tuolloin, mutta suunnitelmat muuttuivat maan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi.

Kambodzhan ensimmäinen pääministeri Norodom Ranariddh kehotti aiemmin järjestöä lykkäämään Kambodzhan pääsyä jäseneksi. Toinen pääministeri Hun Sen syrjäytti Ranariddhin vallasta alkuviikosta pari päivää jatkuneiden taistelujen jälkeen.

Ranariddhin oli määrä keskustella maata repivästätilanteesta tänään YK:n pääsihteerin Kofi Annanin sekä Yhdysvaltain ulkoministeriön korkeiden viranomaisten kanssa.

Hun Sen kiisti kaapanneensa vallan

Kambodzhan nykyjohto pahoitteli tänään Aseanin päätöstä. Valtaa pitävä toinen pääministeri Hun Sen oli jo etukäteen vaatinut järjestöä olemaan sekaantumatta Kambodzhan sisäisiin asioihin. Hun Sen kiisti myös syyllistyneensä kaappaukseen ja sanoi, että Ranariddh voi vapaasti palata maahan. Hun Senin mukaan hän joutuisi kuitenkin tuomioistuimen eteen.

Ranariddh pakeni maasta Hun Senin kannattajien kanssa puhjenneiden taistelujen jälkeen. Hun Sen on sanonut Ranariddhin toimineen laittomasti neuvotellessaan rauhasta punakhmerisissien kanssa.

Ulkomaalaisten evakuointi Kambodzhasta jatkui yhä tänään. Australia ilmoitti valmistautuvansa evakuoimaan yli 600 kansalaistaan ulos maasta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.