Kambodzhassa sovintoratkaisu?

Thaimaan ulkoministeri Surin Pitsuwan ennusti tänään Bangkokissa, että Kambodzha on liikkumassa hitaasti kohti sovintoratkaisua sisäpoliittisessa kiistassaan. Kambodzhan toinen pääministeri Hun Sen kaappasi viime vuoden kesällä vallan ja syrjäytti tuolloin ensimmäisenä pääministerinä toimineen prinssi Norodom Ranariddhin. Valtataistelu huipentui heinäkuussa pidettyihin vaaleihin, jotka Hun Senin johtama Kambodzhan kansanpuolue CPP epävirallisten tietojen mukaan voitti.

Oppositio, johon kuuluu mm. Ranariddhin johtama Funcinpec-puolue ja Sam Rainsyn nimeä kantava puolue, ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy vaalin tulosta, koska vaalit olivat vilpilliset. Oppositio on vaatinut tarkkaa tutkimusta vaalivilpistä, mihin CPP ei ole suostunut. Eilen maan pääkaupungissa Phnom Penhissä järjestettiin laaja opposition mielenosoitus, johon osallistui arviolta 10 000 ihmistä. Vaalin virallisia tuloksia odotetaan tämän viikon loppuun mennessä.

EU ja Sihanouk tärkeitä

Thaimaan ulkoministerin Pitsuwanin mukaan EU:n rooli vaalien järjestämisessä ja myös sisäpoliittisten kiistakysymysten ratkaisemisessa on merkittävä. Hän korosti tänään suomalaiselle toimittajaryhmälle myös Kambodzhan kuninkaan Sihanoukin asemaa kiista välittämisessä. Pitsuwanin mukaan Sihanouk on hyvin merkittävä tekijä, koska hänen on saatava osapuolet yhteistyöhön toistensa kanssa.

Pitsuwan keskusteli tänään kehitysyhteistyö- ja ympäristöministeri Pekka Haaviston kanssa Bangkokissa. Ministeri Haavisto on parhaillaan Aasiaan suuntautuvalla kiertomatkalla, jonka tarkoituksena on tutustua suomalaisiin kehityshankkeisiin alueella, mutta myös perehtyä alueen tilanteeseen tulevaa EU:n puheenjohtajakautta ajatellen. Ministerit keskustelivat lisäksi Burman tilanteesta, Aasian talouskriisin vaikutuksista sekä EU:n ja Aasian maiden yhteistyöstä. Thaimaasta ministeri seurueineen jatkaa Kambodzhaan, jossa hän on ensimmäinen EU-ministeri, joka vierailee maassa vallankaappauksen ja vaalien jälkeen. Opposition vaalivilppisyytöksistä huolimatta vaalien kansainväliset tarkkailijat ovat julistaneet ne vapaiksi ja rehellisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat