Mainos

Kambodzhan vaalipäivää tahrasi punakhmerien isku

Kambodzhalaisten äänestettyä tänään ensimmäisissä vaaleissaan viiteen vuoteen väkivaltaisuuksilta ei täysin säästytty, kun punakhmerien hyökkäyksessä maan pohjoisosassa kuoli kymmenen ihmistä.

Seitsemän siviiliä, kaksi hallituksen sotilasta ja yksi kapinallinen kuolivat varhain tänä aamuna tapahtuneessa yhteenotossa lähellä punakhmerien entistä päämajaa Anlong Vengiä, vaaliviranomaiset kertoivat. Heidän mukaansa punakhmerit yrittivät häiritä vaalitoimitusta, mutta äänestys jatkui alueella hyökkäyksen jälkeen. Iskulla ei asiantuntijoiden mielestä ole vaikutusta vaalien tulokseen.

Kambodzhalaisten äänestysinto oli korkealla. Noin puolet maan pääkaupungin Phnom Penhiin äänioikeutetuista oli käynyt uurnilla jo neljän ensi tunnin aikana. Vaalitarkkailijoiden mukaan äänestys oli vilkasta, vaikka järjestelyt eivät olleetkaan parhaat mahdolliset, ja monien piti jonottaa pitkään kuumassa auringonpaisteessa. Tungoksen tähden myöskään vaalisalaisuus ei kaikkialla säilynyt.

Vaalien tarkkailuun osallistuneen paikallisen järjestön edustaja kertoi lisäksi, että joillakin äänestyspaikoilla Pursatin maakunnassa äänestys oli alkanut jo lauantaina. Paitsi punakhmerien veristä iskua vaalit sujuivat etupäässä rauhallisesti. Opposition mukaan valtaa pitävä CPP-puolue oli kuitenkin uhkaillut ihmisiä äänestyksen edellä. Oppositiopuolueet sanoivat olevansa joitakin epäkohtia lukuun ottamatta tyytyväisiä vaaleihin, mutta varoittivat, että ongelmia saattaa vielä ilmaantua, ennen kuin ääntenlasku on huomenna saatu päätökseen.

Jotkut olivat myös huolissaan siitä, että vaaleissa hävinneet eivät hyväksyisi tulosta. -Olen erittäin huolissani huomisesta, sillä ääntenlaskun päätyttyä toiset puolueet voivat reagoida rajustikin, kambodzhalaisen vaalitarkkailujärjestön Comfrelin johtaja Thun Saray sanoi Reutersille.

EU:n tarkkailija optimistinen

Euroopan unionin vaalitarkkailijaryhmää johtavan Glenys Kinnockin mukaan vaalit näyttivät kuitenkin sujuvan hyvin. -Tämä on hyvin rohkaisevaa. Ihmiset eivät kerro olevansa peloissaan, vaan ilmassa on innokkuutta ja tunnelma on riemukas. Uskon, että kambodzhalaiset voivat vielä yllättää meidät, totesi Phnom Penhin äänestyspaikkoja kierrellyt Kinnock.

Kambodzhan vaaleissa on ehdolla 39 puoluetta, mutta varsinainen kamppailu käydään Hun Senin johtaman CPP:n, prinssi Norodom Ranariddhin Funcinpec-puolueen sekä Sam Rainsyn puolueen kesken. Näistä yhdenkään ei odoteta selviytyvän ylivoimaiseksi voittajaksi, vaan maa saa mitä todennäköisemmin koalitiohallituksen.

Kambodzhalle tärkeintä on kuitenkin se, että vaalit täyttävät demokratian vaateet, jotta ulkomaailman usko maahan palautuu. Kambodzha tarvitsee kipeästi ulkomaisia sijoituksia ja taloudellista apua. Lisäksi maa haluaa takaisin paikkansa YK:ssa sekä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin täysjäseneksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.