Mainos

Kambodzhan Pol Pot kadoksissa?

Punaisten khmerien pelätyn entisen johtajan Pol Potin kerroteen paenneen Kambodzhasta. Kambodzhan hallitus ei kuitenkaan ole voinut vahvistaa tietoa.

Thaimaan ulkoministeri Surin Pitsuwan ilmoitti saaneensa tietää, että sairasteleva Pol Pot on viety pois Punaisten khmerien tukikohdasta Anlong Vengistä. Pitsuwanin mukaan Pol Pot ei ole enää Kambodzhassa, mutta ei myöskään Thaimaassa. Tuoreiden kambodzhalaisten lehtitietojen mukaan Pol Pot olisi paennut Kiinaan välttääkseen joutumisen kansainväliseen tuomioistuimeen vastaamaan hallintokaudellaan tehdyistä rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kiinan suurlähetystö Phnom Penhissä torjui aiemmin tiedon perättömänä. Kambodzhan hallitus puolestaan ilmoitti kuulleensa huhuja Pol Potin paosta, mutta ei voinut vahvistaa niiden pitävän paikkaansa. Puolustusministeriön edustaja sanoi, että jos ne pitävät paikkansa, jokaisen maan velvollisuus on luovuttaa Pol Pot kansainväliselle tuomioistuimelle.

Nimettömänä esiintynyt korkea-arvoinen kambodzhalainen tiedusteluvirkailija puolestaan epäili tietojen paikkansapitävyyttä. Hänen mukaansa kukaan ei voisi salakuljettaa Pol Potia Kambodzhasta.

Punaiset khmerit tuomitsivat sisäisen välienselvittelyn jälkeen Pol Potin kesällä järjestetyssä näytösoikeudenkäynnissä elinikäiseen kotiarestiin. Pol Pot, joka on nykyisin yli 70-vuotias, hallitsi Kambodzhaa kovakouraisesti vuosina 1975-79. Yli miljoonan kambodzhalaisen arvellaan saaneen surmansa väärinkäytösten vuoksi hänen hallintokaudellaan, ja YK pyrkii saamaan hänet kansainvälisen tuomioistuimen eteen. Kambodzhan hallituksen joukot taistelevat edelleen Punaisia khmerejä vastaan maan pohjoisosassa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.