Mainos

Kambodzhan hallituksen joukot valtaamassa punakhmerien tukikohtaa

Kambodzhan hallituksen joukot ovat vallanneet osan sissijärjestö Punaisten khmerien päätukikohdasta Anlong Vengistä. Tänään Anlong Vengistä perääntyneet sissit kuitenkin ryhtyivät vastahyökkäykseen, ja tuhannet siviilit pakenivat alueelta kohti Thaimaan rajaa.

Hallituksen joukot saivat otteen vuorijonon juurella sijaitsevasta Anlong Vengistä eilen. Tarkkailijoiden mukaan hallituksen joukkojen asemat ovat haavoittuvaiset, koska Punaiset khmerit pitävät hallussaan vuorenrinteitä Anlong Vengin yläpuolella. Anlong Veng sijaitsee vain 16 kilometrin päässä Thaimaan rajasta, ja Thaimaan asevoimien edustajat tarkkailevat taisteluja alueella. Heidän mukaansa hallituksen joukot eivät ole saaneet koko Anlong Vengiä haltuunsa eivätkä ole vallanneet strategisesti tärkeää kukkulanhuippua, jolla sijaitsee Preah Vihearin buddhalaistemppeli.

Kambodzhan armeijan apulaisesikuntapäällikkö Meas Sophea sanoi, että joukot saivat Preah Vihearin haltuunsa tänä aamuna sen jälkeen kun sinne linnoittautuneet sissit olivat loikanneet hallituksen puolelle. Sophea ilmoitti vierailevansa alueella piakkoin.

Tuhannet pakenivat

Thaimaalaisten sotilaslähteiden mukaan noin 6 000 siviiliä pakeni Kambodzhan ja Thaimaan raja-alueelle tänään Anlong Vengistä. Jo eilen rajalle saapui 3000 kambodzhalaista. Thaimaa ei ole toistaiseksi avannut rajaansa pakolaisille. Sotilaslähteet sanoivat, että tilanne arvioidaan uudelleen, jos taistelut leviävät rajalle.

Anlong Veng oli viikonloppuna lähes autio. Kambodzhan hallitus kuljetti kylään toimittajia kuorma-autoilla. Lehtimiehet kyhjöttivät suojassa hökkelissä, kun Punaiset khmerit ampuivat kylään ilmatorjuntatykeillä vuorenrinteiltä.

Anlong Veng sijaitsee vain 1,5 kilometrin päässä alueelta, jolla asuivat Punaisten khmerien kaksi nykyistä korkea-arvoisinta johtajaa, Ta Mok ja Khieu Samphan. Kumpikin pakeni alueelta hieman ennen kuin hallituksen puolelle loikanneet sissit nousivat kapinaan viime keskiviikkona.

Loikkarit kertoivat toimittajille olevansa pettyneitä sotilaskomentaja Ta Mokin itsevaltaiseen johtamistyyliin. Ta Mok syrjäytti viime kesänä Pol Potin sissijärjestön johdosta. Myöhemmin Pol Pot tuomittiin näytösoikeudenkäynnissä kotiarestiin. Loikkareiden mukaan Ta Mok on paennut läheisille vuorille mukanaan vain 250-400 miestä. Ta Mok oli Pol Potin läheinen avustaja tämän valtakaudella 1975-79. Hänet tunnetaan lempinimellä "Teurastaja".
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.