Mainos

Kambodzhalaiset äänestivät vilkkaasti historiallisissa vaaleissa

Kambodzhan asukkaat ovat tänään äänestäneet vilkkaasti historiallisissa paikallisvaaleissa, joiden toivotaan jouduttavan maan siirtymistä demokratiaan.

Maata hallitseva Kambodzhan kansanpuolue (CPP) julisti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen saaneensa maanvyörymävoiton pääkaupungissa Phnom Penhissä. Phnom Penhin kuvernöörin mukaan kansanpuolue oli ottamassa voiton 70:ssä pääkaupunkiseudun 76:sta vaalipiiristä. Alustavia tuloksia on odotettavissa huomenna.

Vaaleja edelsivät väkivaltaisuudet, joissa sai surmansa yli 20 ehdokasta ja poliittista aktivistia. Viranomaiset ja tarkkailijat kertoivat kuitenkin tänään, että vaalit sujuivat rauhallisesti suurimmassa osassa Kambodzhaa. Ihmiset kävivät vilkkaasti vaaliuurnilla, ja äänestysaktiivisuuden odotettiinkin nousevan 90 prosenttiin.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan vaalipäivänä löydettiin kuitenkin kahden ihmisen ruumiit. Itäisessä Svay Riengin maakunnassa löytyi yksi kambodzhalainen vaalivirkailija surmattuna. Vaalipäivän vastaisena yönä yksi opposition ehdokas oli ilmeisesti hirttäytynyt kodissaan, kertoi poliisi.

Pääministeri vetosi

Pääministeri Hun Sen sanoi illalla, että vaalit käytiin vakauden ja turvallisuuden ilmapiirissä ilman väkivaltaa. Hän vetosi kaikkiin poliittisiin puolueisiin, jotta nämä osoittaisivat suvaitsevaisuutta ja hyväksyisivät vaalien tuloksen.

Tämänpäiväiset vaalit olivat ensimmäiset kunnallisvaalit Kambodzhassa yli 30 vuoteen. Vaaleissa valitaan uudet johtajat yli 1 600 kuntaan. Pääministeri Hun Senin hallitsevalla Kambodzhan kansanpuolueella on tähän asti ollut kaikki kuntien johtopaikat hallussaan. -Meidän on tehtävä loppu pelkästään yhden puolueen vallasta, sanoi 71-vuotias buddhalaisnunna Yeay Soth äänestäessään pääkaupungin liepeillä. -Haluan, että Kambodzhasta tulee vauras ja rauhallinen maa.

Nyt ehdolla oli kansanpuolueen lisäksi kuningasmielisen Funcinpecin, opposition Sam Rainsy -puolueen ja viiden pienemmän puolueen kannattajia.

Vaaleja edeltäneet väkivaltaisuudet olivat herättäneet epäilyksiä vaalien vapaudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Muun muassa YK ilmaisi viime viikolla huolensa levottomuuksista. Maailmanjärjestö oli myös huolissaan siitä, jatkuvatko levottomuudet vielä vaalien jälkeen.

Oppositiopuoluetta johtava Sam Rainsy syytti sunnuntaina vaaleja vilpillisiksi. -Puoluettani on peloteltu, uhkailtu ja tähän mennessä yli kymmenen puolueen aktivistia on surmattu, Rainsy sanoi. Hän kertoi myös olevansa huolissaan vilpistä ääntenlaskussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.