Mainos

Kambodzha sisällissodan partaalla

Kambodzhan toisen pääministerin Hun Senin joukot kertoivat tänään voittaneensa taistelun kilpailevan pääministerin sotilaita vastaan. Samalla Hun Sen erotti yksipuolisesti virkaveljensä prinssi Norodom Ranariddhin. Maan pääkaupungissa taisteltiin tänään rajusti, ja kaupunkiin on julistettu yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Hun Sen kehotti radiopuheessaan Ranariddhin Funcinpec-puoluetta valitsemaan jonkun toisen Ranariddhin tilalle ensimmäisen pääministerin virkaan. Hän itse ei halua virkaa, vaan tyytyy pysymään toisena pääministerinä.

Hun Sen torjui myös Kambodzhan kuninkaan Norodom Sihanoukin välitystarjouksen ja sanoi tuomioistuimen valmistelevan syytekirjelmää Ranariddhia vastaan.

Taisteluja pääkaupungissa

Pääministerien joukot taistelivat toisiaan vastaan jo toista päivää Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä. Taisteluissa on saanut surmansa ainakin kymmenen ihmistä. Kaduilla vallitsevan sekasorron ja kaupunkiin julistetun yöllisen ulkonaliikkumiskiellon vuoksi riippumattomasti vahvistettuja tietoja taisteluista oli vaikea saada.

Hun Senin johtaman Kambodzhan kansanpuolueen CPP:n edustajan mukaan kuningasmielisen Funcinpec-puolueen lähes kaikki tukikohdat on tuhottu. Ensimmäisen pääministerin, prinssi Norodom Ranariddhin edustajat kieltäytyivät kuitenkin myöntämästä tappiota. Heidän mukaansa tilanne on tiukasti Funcinpecin sotilasosaston hallinnassa.

Yön saapuessa kaupunkiin silminnäkijät kertoivat, että Funcinpecin päämaja ja Ranariddhin asunto olivat joutuneet Hun Senin joukkojen haltuun. Asunnon edustalla käytiin kiivaita taisteluja alkuillasta ja viranomaisten mukaan rakennuksen katolle nostettiin myöhemmin valkoinen lippu antautumista osoittaen. Ranariddhin olinpaikasta ei sunnuntaina ollut varmuutta.

Hun Sen ja Ranariddh ovat yhdessä hallinneet Kambodzhaa vuoden 1993 vaaleista lähtien. Yhteistyö on kuitenkin kangerrellut alusta alkaen ja viime viikkoina tilannetta on ennestään kiristänyt entisen hirmuhallitsijan Pol Potin kohtalo.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.