Mainos

Kalsium ja D-vitamiini näyttävät suojaavan rintasyövältä

Aiemmalle käsitykselle kalsiumin ja D-vitamiinin rintasyövältä suojaavasta vaikutuksesta on saatu vahvistusta amerikkalaisesta seurantatutkimuksesta.

Runsas kalsiumin ja D-vitamiinin saanti saattaa vähentää naisten riskiä sairastua rintasyöpään ennen vaihdevuosia. Tähän viittaavat laajan seurantatutkimuksen tulokset, jotka vahvistavat aiemmin eläinkokeista saatua käsitystä kyseisten ravintoaineiden suojaavasta vaikutuksesta. Vaihdevuodet jo ohittaneiden naisten rintasyöpäriskiin tällä ei ole kuitenkaan merkitystä.

Maito ja Terveys ry:n mukaan aikuisten kalsiumin saanti on Suomessa suosituksiin nähden runsasta, mutta D-vitamiinin saanti niukkaa. Aikuisille suositellaan 800 milligrammaa kalsiumia päivässä ja D-vitamiinin osalta 7,5 mikrogrammaa päivässä. Yli 60-vuotiaille D-vitamiinisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Amerikkalaistutkimuksessa seurattiin kymmenen vuoden ajan yli 10 000:tta alle vaihdevuosi-ikäistä ja yli 20 000:tta vaihdevuodet jo läpikäynyttä naista. Tutkimuksessa olleet naiset olivat vähintään 45-vuotiaita, eikä heillä ollut syöpää tai sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa. Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti selvitettiin kyselyllä.

Tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinia ja kalsiumia runsaimmin saaneilla oli 35-39 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin niitä vähiten saaneilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.