Mainos

Kalojen VHS-tautia taas Ahvenanmaalla

Kalojen VHS-virustauti on levinnyt Ahvenanmaalla Brändössä sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Eläinlääkintäviranomaisten mukaan tauti havaittiin laitoksen omistajan lähettämissä teuraskalanäytteissä.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (Eela) tiedottivat uusimmasta VHS-tartunnasta Ahvenanmaalla Brändössä. Tartunnan saaneelta laitokselta ei saa siirtää kalaa muualle, ja laitokselle on annettu muitakin rajoittavia määräyksiä.

Kalojen VHS-tautia on todettu aiemmin laajasti muualla Ahvenanmaalla, Kotkan edustalla Pyhtäällä ja Uudenkaupungin pohjoispuolella Pyhämaalla. Tauti todettiin ensimmäisen kerran keväällä 2000 ruokakalalaitoksella Ahvenanmaalla ja kahdessa kalanviljely-yrityksessä Pyhtäällä.

Aiemmin maa- ja metsätalousministeriö määräsi merialueella sijaitsevat kalanviljelylaitokset tyhjennettäviksi, mutta ministeriön mukaan tämä ei ole enää tarkoituksenmukaista. Ministeriö valmistelee laajaa VHS-taudin vastustusohjelmaa yhdessä elinkeinon ja asiantuntijoiden kanssa. Tähänastisten kokemusten mukaan tauti voidaan hävittää laitosten vapaaehtoisilla tuotantokatkoksilla sekä sillä, että kalojen ikäluokat pidetään erillään toisistaan.

Kalojen VHS-tauti on viljellyillä lohikaloilla esiintyvä virustauti, joka ei tartu ihmisiin. Oireettomia VHS-tartunnan saaneita kaloja voidaan käyttää elintarvikkeena. VHS-taudille herkin laji on kirjolohi. Kirjolohen kuolleisuus voi yltää jopa 40 prosenttiin.

Eela on löytänyt VHS-tautia myös luonnonkaloista. Tautia on toistaiseksi tavattu Pohjanmaan rannikon edustalta pyydetystä nahkiaisnäytteestä ja viime vuonna pienestä määrästä Saaristomeren silakkaa. Alustavien tutkimusten mukaan luonnonkaloista löydetty virustyyppi poikkeaa kirjolohilaitoksilla tavatusta virustyypistä. Eelan tutkimusten mukaan merialueen luonnonkalat ovat VHS-viruksen luontainen reservi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.