Mainos

Kalojen liikennevalot – näillä palaa punainen

Tiedostava kuluttaja valitsee kalaostoksilla ennemmin kotimaista kirjolohta kuin norjalaista kasvatettua lohta. 

Näin ainakin siinä tapauksessa, jos hän seuraa ympäristöjärjestö WWF Suomen julkaisemaa Kuluttajan kalaopasta. 

Kestävään kulutukseen ohjaava kalaopas väläyttelee kalalajeille liikennevaloja. Vihreän valon kaloja WWF suosittelee ostettaviksi, keltaisen ryhmän kaloja vain harkiten kulutettavaksi, punainen valo palaa kalalajeille, joita tulee välttää. 

Kotimainen kasvatettu kirjolohi nousi nyt ensimmäistä kertaa vihreän valon sarjaan. WWF:n mukaan kalankasvatuksen kuormitus on puolittunut reilussa vuosikymmenessä. Lisäksi kirjolohen kasvatusta ohjaavat tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. 

Norjalaista sertifioimatonta lohta sen sijaan kannattaa ostaa vain harkiten. 

Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtajan Markku Myllylän mielestä norjalainen lohi kuuluisi kokonaan vältettävien kalojen luokkaan. 

– Sehän on sekä eettisesti että ekologisesti aivan kestämätön tuote. Punaiselle vaan olisi pitänyt laittaa. 

WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen ei allekirjoita näin jyrkkää kritiikkiä, vaikka kotimainen kirjolohi kalaoppaan mukaan norjalaisen lohen päihittääkin. 

– Kun liikutaan Pohjois-Euroopassa, asiat tehdään keskimäärin aika hyvin ja vastuullisesti. Norjassakin on ympäristötietoiset kuluttajat, Vilhunen sanoo. 

 

Silakkaa toivotaan takaisin lautasille 


WWF:n mukaan norjalaisen lohiteollisuuden ongelmiin kuuluu esimerkiksi se, että kasvatuslaitokset voivat levittää tauteja ja loisia luonnonkaloihin. 

Yhtä mieltä WWF ja Kalatalouden Keskusliitto ovat kalalajista, joka voisi päätyä suomalaisten lautasille huomattavasti nykyistä useammin: silakka. 

WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo, että silakkaa voitaisiin hyvin kuluttaa viisinkertainen määrä nykyiseen nähden. 

– Silakan kulutus on Suomessa ihan romahtanut viime vuosina. 2000-luvun alussa syötiin kilo silakkaa henkeä kohti, tällä hetkellä vain 300 grammaa vuodessa. 

Itämeren villi lohi pysyy vältettävien kalalajien ryhmässä. Itämereen istutettua, rasvaeväleikattua lohta voi järjestön mielestä ostaa harkiten.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.