Kaloista löytyi särkylääkettä - lääkepäästöt riski vesiympäristölle

Jätevedenpuhdistamoiden kautta järviin ja jokiin kulkeutuvat lääkepäästöt ovat riski vesiympäristölle.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kaloista löytyi särkylääkkeitä ja järven pohjan sedimenteistä mielialalääkettä. Tutkimuksessa selvisi myös, että ihmiskehosta poistuneita lääkkeitä on päätynyt jo pitkään jätevedenpuhdistamoiden kautta järviin ja jokiin.

Lääkepäästöjä löytyi näet myös syvältä järvien pohjista. Lääkkeiden haitallisuudesta vesieliöille, kuten kaloille, ei vielä ole tarpeeksi tietoa.

– Kun me syömme lääkkeitä, niin suurin osa tästä lääkkeestä me eritetään jätevesiin ja jätevedenpuhdistamoiden kautta ne sitten päätyy vesistöihin, sanoo väitöstutkimuksen tehnyt tohtoriopiskelija Marja Lahti Jyväskylänyliopistosta.

Lääkeaineita löytyi erityisesti kalojen sappinesteestä. Määrät olivat moninkertaisia vedessä esiintyviin pitoisuuksiin verrattuina.

Lääkepäästöjä on Suomessa tutkittu vasta viime vuosina. Lahden mukaan ne ovat kuitenkin jatkuneet jo pitkään, sillä lääkkeitä löytyi syvältä järvien pohjasta.

FM Marja Lahden ympäristötieteen ja -teknologian väitöskirjan Lääkeaineiden ympäristökohtalo - Biotransformaatio, sedimentaatio ja kalojen altistuminen tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat