Mainos

Kallis ruoka ja kuivuus kuristavat Etiopiaa

Kuivuus ja kohoavat ruuanhinnat uhkaavat syöstä itäafrikkalaisen Etiopian nälänhätään. Etiopian hallitus on varoittanut, että arviolta 4,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee pikaisesti ruoka-apua selvitäkseen. Määrä on kaksinkertaistunut vuoden alusta.

Juuri Etiopiasta palannut Suomen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara kertoo, että kriittisin tarve on lapsilla.

- Lapset ovat huonoimmassa asemassa, varsinkin pienet, alle 5-vuotiaat lapset. Vierailin terveyskeskuksessa, jossa oli kahden viikon aikana kuollut kuusi lasta. He olivat niin huonossa kunnossa jo tullessaan, ettei heitä pystytty pelastamaan, hän kuvailee.

Etiopian hallitus arvioi, että jo noin 75 000 etiopialaislasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Ruuan hinta on ampaissut pilviin

Kuivuuden lisäksi maailmanlaajuinen ruuan hinnan nousu koettelee ankarasti Etiopiaa. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan ruuan hinta on joillain alueilla noussut jopa 500 prosenttia viime vuodesta.

Suurin osa Etiopian yli 80-miljoonaisesta kansasta asuu maaseudulla. Useimmat viljelevät itse ruokansa, mikä tekee heistä erityisen alttiita kuivuuden ja tulvien kaltaisille luonnonkatastrofeille.

Osissa Etiopiaa sadetta ei ole saatu liki vuoteen. Keväällä kokonainen sato tuhoutui kuivuuden vuoksi. Avustustyöntekijät ovat kertoneet, kuinka ihmiset ovat ryhtyneet syömään karjalle tarkoitettua ravintoa selvitäkseen hengissä.

- Etelä-Etiopiassa, jossa oleskelin, sateet ovat alkaneet ja tilanne näyttää jo hieman paremmalta. Vaikuttaa siltä, että sateiden ansiosta syksyn sato tulee onnistumaan. Siitä ei kuitenkaan saada ruokaa kuin vasta 3-4 kuukauden päästä, Mäntyvaara kertoo.

Myös SPR lähettämässä ruoka-apua

Etiopian hallitus ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat vedonneet yli 300 miljoonan dollarin (noin 191 miljoonan euron) avustusten puolesta, jotta etiopialaiset selviäisivät seuraavaan sadonkorjuuseen.

Myös Suomen Punainen Risti on käynnistämässä ruoka-apuprojektia maassa. Mäntyvaara oli Etiopiassa valmistelemassa SPR:n operaatiota, joka on määrä toteuttaa yhteistyössä Etiopian Punaisen Ristin kanssa.

Etiopia on iso maa, ja kuljetusmatkat ovat pitkiä. Kuitenkin eniten päänvaivaa myös SPR:lle aiheuttaa kallistuva ruoka.

- Ruuanhinta on korkeampi kuin koskaan. Siksi myös meidän budjettimme pitää olla aivan eri luokkaa kuin mitä se olisi ollut vielä vuosi sitten, Mäntyvaara kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.