Mainos

Kallis polttoaine sai rekat liikkeelle

Tuhannet rekkakuskit järjestivät tänään mielenosoituksia Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa vastalauseena polttoaineiden hintojen nousulle. Rekkakuskien mielenosoitus johti sekosortoon teillä ja raja-asemilla.

Espanjalainen kuljetusalan ammattijärjestö Fenadismer aloitti maanantaina toistaiseksi jatkuvan lakon. Järjestö sanoo edustavansa 70 000:ta rekkakuskia. Osanotto lakkoon on järjestön mukaan "valtaisa".

Rekat pysäyttivät liikenteen Espanjan ja Ranskan rajalla, ja jonot paisuivat myös useilla valtateillä. Espanjan televisiossa näytettiin kuvia rekoista, joiden lamput oli rikottu ja renkaat puhkottu, koska niiden kuljettajat eivät olleet osallistuneet lakkoon.

Rekkakuskit vaativat hallituksilta toimia, koska polttoaineen hinnat ovat nousseet tänä vuonna jo yli 20 prosenttia. Vuoden kuluessa polttoaineiden hinnat ovat kohonneet 35 prosenttia. Hinnat ovat kivunneet ylöspäin, kun raakaöljyn tynnyrihinta on noussut yli 139 dollarin. Kuskit ovat vaatineet hallitusta myös määräämään minimihinnat kuljetuksille.

- Kukaan ei enää ansaitse niin paljon, että voisi syödä. Eivät rekkakuskit, eivät kalastajat eivätkä ketkään. Jonkun on keksittävä ratkaisu, sanoi Espanjan kuljetustyöläisten liiton puheenjohtaja Jaime Diaz.

Espanjan asema tukala

Espanjassa tilanne on ollut erityisen vaikea, koska maan talous on pahimmassa alamäessä 15 vuoteen. Espanjan sosialistinen pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero syytti viikonvaihteessa öljyn hinnan ja korkojen noususta Euroopan keskuspankkia.

Ranskassa lähellä Bordeaux'ta parisataa rekkaa ajoi mateluvauhtia. Rekkakuskit vaativat, että rekat saavat ostaa verotonta dieseliä 0,98 euron litrahintaan.

Ranskalaisessa Perpignanin kaupungissa lähellä Espanjan rajaa rekat estivät liikenteen kulun, jolloin rajalle muodostui 10 kilometrin jono.

Polttoaineiden hinnannousua vastaan ovat osoittaneet mieltään myös ranskalaiset kalastajat. He lopettivat Välimeren satamissa kolme viikkoa jatkuneen lakon. Mielenosoittajat kantoivat iskulauseita, joissa oli muun muassa teksti "Rekkakuski=työtön" ja "Meidän ammattimme loppu".

Portugalissa hallitus vetosi jo sunnuntaina rekkakuskeihin, jotta nämä "eivät aiheuttaisi vahinkoa omalle alalleen ja koko maalle". Yksi kuskiryhmä uhkasi estää tavaroiden kuljetuksen turistialueelle Algarveen. Myös portugalilaiset kuskit ovat sanoneet jatkavansa lakkoaan ilman takarajaa.

Poliisit vesitykein mielenosoittajia vastaan Intiassa

Aasiassa polttoaineiden hintamielenosoitukset ovat jo pakottaneet Intian, Malesian ja Indonesian hallitukset korottamaan polttoaineiden hintojen tukimaksuja.

Kashmirissa Intiassa poliisit käyttivät maanantaina vesitykkejä hajottaakseen satojen ihmisten polttoainemielenosoituksen. Assamin osavaltiossa Koillis-Intiassa oli yleislakko, joka lamautti julkisen elämän.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.