Mainos

Kallis polttoaine keventää lomailijan kukkaroa

Kallis polttoaine tuntuu tänä kesänä lomalle matkustavan kukkarossa. Monet lentoyhtiöt ovat nostaneet hintojaan viime vuodesta kalliin polttoaineen takia. Myös laivamatkat ja bussiliput ovat kallistuneet viime kesästä.

Lentoliikenteessä hintojen korotus on tehty lisäämällä lentolippujen hintaan polttoainemaksu.

Esimerkiksi Blue1:n lennoilla polttoainemaksu nostaa matkan hintaa 15 euroa viime vuoteen verrattuna. Finnairilla polttoainemaksut ovat vuoden aikana tuplaantuneet. Kotimaanlennolla maksu on nyt 26 euroa. Edestakaisilla lennoilla Aasiaan maksua kertyy yli 250 euroa.

Lentoyhtiöt eivät nyt suunnittele hintojen nostoa, koska ne pelkäävät lentomatkojen kysynnän vähenevän.

Finnairin A350-mallinen Airbus-lentokone

- Kulujen puolesta hintoja pitäisi nostaa. Lentojen kysyntä kuitenkin heikkenee nyt, kun meillä on laskusuhdanne. Hinnankorotusten läpi saaminen voi olla vaikeaa, Finnairin hinnoittelusta vastaava johtaja Sakari Romu sanoo.

- Yksi tapa kulujen kattamiseen on periä polttoainelisää, Blue1:n viestintäjohtaja Tom Christides kertoo.

Christides ei halua ennustaa, nostetaanko polttoainemaksuja lähiaikoina.

-Jos öljyn hinta jatkaa nousuaan, maksu todennäköisesti nousee. En osaa vielä sanoa, onko korotus viisi vai viisitoista euroa, Christides sanoo.

Tarjouksia vähemmän

Yksi tapa nostaa lentojen keskihintaa on Christidesin mukaan tarjousten vähentäminen.

-Nyt pyrimme kaikin tavoin myymään vähemmän halpoja lentoja, jolloin saamme keskihintaa ylöspäin, Christides sanoo.

Finnair ei aio vähentää tarjouslentojen määrää.

-Tarjoukset ovat laskusuhdanteessa tapa luoda kysyntää, eikä niistä ole tarvetta päästä eroon, Romu sanoo.

Osa ulkomaisista lentoyhtiöistä on alkanut periä matkustajiltaan erillistä maksua ruumassa kuljetettavista matkalaukuista. Finnair ja Blue1 eivät suunnittele samaa.

-Rahastaminen vie aikaa ja on kallista. Lisäksi se ärsyttää matkustajia. Se johtaa helposti siihen, että käsimatkatavaran määrä kasvaa, Christides sanoo.

Laivatkin ahtaalla

Myös laivalippujen hinnoissa on korotuspaineita. Laivamatkat ovat nyt noin 2,5-10 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Tallink Silja ja Viking Line eivät suunnittele nostavansa laivamatkojen hintaa.

-Korjasimme hintoja vuodenvaihteessa polttoaineen hintojen pohjalta. Siitä polttoaineen hinnat ovat vain kirineet eteenpäin, joten paineet korotuksiin ovat kovat. Mietimme, teemmekö ratkaisuja ennen kesälomakautta, Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Keijo Mehtonen sanoo.

Vuoden alussa Tallink Siljalla tehdyt korotukset olivat reitistä riippuen 3-5 euroa. Nyt painetta olisi Mehtosen mukaan noin viiden euron korotuksiin. Tarjouksia ei silti lopeteta.

-Jos tarjousmatkoja ei ole, volyymit laskevat. Kannattavuutta yritetään parantaa nyt lisäämällä matkustajamääriä. Toinen vaihtoehto on vuorojen vähentäminen tai se, että ajamme laivoja hitaammin, Mehtonen kertoo.

Laivayhtiöt kertovat tarkistavansa hintojaan seuraavan kerran syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.