Mainos

Kalliomäki valtiovarainministeriksi

Antti Kalliomäki on uuden hallituksen valtiovarainministeri. Myös muut SDP:n valinnat ovat selvillä.

SDP on valinnut ministerinsä. Valtiovarainministeri on Antti Kalliomäki. Erkki Tuomioja jatkaa ulkoministerinä. Sinikka Mönkäre toimii sosiaali- ja terveysministerinä. Leena Luhtanen on uusi liikenne- ja viestintäministeri. Kari Rajamäestä tulee sisäministeri. Tuula Haatainen valittiin opetusministeriksi. Tarja Filatov työskentelee työministerinä.

SDP:n eduskuntaryhmä päätti puolueen ministerien nimistä puoluehallituksen esityksen mukaisesti.

SDP:n ministerit hallitukseen 2003

Kalliomäki huippu-urheilusta politiikkaan

Uusi valtiovarainministeri ja SDP:n ministeriryhmän johtaja Antti Kalliomäki, 56, on tehnyt harvinaisen uran. Hän on siirtynyt takavuosien huippu-urheilijasta politiikan raskaimpaan sarjaan. Entinen seiväshyppääjä on viime vuodet johtanut SDP:n eduskuntaryhmää.

Vuonna 1983 eduskuntaan noussut Kalliomäki kantoi jo Lipposen ykköshallituksessa kauppa- ja teollisuusministerin salkkua.

Mönkäre "kestoministeri"

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre, 56, lukeutuu jo kestoministeriksi. Lipposen ensimmäisessä hallituksessa hän oli sosiaali- ja terveysministerinä. Lipposen toisessa hallituksessa hän oli ensin työministerinä ja sitten kauppa- ja teollisuusministerin tehtävässä. Hän oli voimaperäisesti ajamassa viidettä ydinvoimalaa Suomeen. Hän lukeutuu myös Paavo Lipposen luottohenkilöihin.

Mönkäre on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori. Hänellä on siviilivirka Imatran kaupungin terveyskeskuksen ylilääkärinä. Kansanedustajana hän ollut yhtä kautta lukuun ottamatta vuodesta 1987.

Tuomioja jatkaa ulkoministerinä

Ulkoministerin paikkansa pitävä Erkki Tuomioja, 56, on pitkän linjan sosiaalidemokraattinen älykkö ja vaikuttaja. Eduskuntaan hän nousi jo vuonna 1970. Hän oli välillä 12 vuotta Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.

Viime vuonna hän haastoi Paavo Lipposen SDP:n puheenjohtajakilpailussa. Tuomioja oli Lipposen toisessa hallituksessa aluksi kauppa- ja teollisuusministeri. Ulkoministeriksi hän siirtyi, kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi.

Tuomioja on helsinkiläinen. Hän on valtiotieteen tohtori ja ekonomi.

Koskinen uudelleen oikeusministeriksi

Oikeusministerin paikkansa pitävä Johannes Koskinen, 48, on hiljaisen oloinen hämäläinen puurtaja. Oikeusministerin tehtävistä hänellä on kuluneelta vaalikaudelta puhtaat paperit. Välillä hän on saanut kannatusta puolueen puheenjohtajaksikin.

Koskisella on vankka hämeenlinnalainen sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen tausta. Hän on ollut kansanedustajana vuodesta 1991. Hän on oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari. Hän meni vasta ministerikaudellaan naimisiin ja tuli isäksi ikämiehenä.

Sisäministeri tuntee maa- ja metsätaloutta

Uusi sisäministeri Kari Rajamäki, 54, on ollut usein avainroolissa, kun valtion budjettiin on eduskunnassa lisätty tiemäärärahoja. Tämä on johtanut tulikivenkatkuisiin yhteenottoihin valtiovarainministeri Sauli Niinistön kanssa.

Rajamäki tunnetaan urheilukalastajien oikeuksien puolestapuhujana ja nykyisen viehekalastuslain isänä. Sujuvasupliikkinen varkautelainen on myös puolueensa harvoja maa- ja metsätalousasioiden tuntijoita. Taustaltaan hän on hallintotieteiden maisteri ja tutkimussihteeri. Eduskuntaan Rajamäki nousi jo 1983.

Haatainen tuntee sosiaalipuolta

Opetusministeriön johtoon nousevan Tuula Haataisen, 43, ominta alaa ovat sosiaalipuolen asiat, mutta nousussa olevalla poliitikolla riittänee kiinnostusta myös opetus- ja koulutuskysymyksiin. Koillis-Savosta Tuusniemeltä syntyisin oleva Haatainen nousi varasijalta eduskuntaan Helsingistä vuonna 1996.

Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja ja valtiotieteen maisteri. Helsingin kaupunginvaltuustossa Haatainen on vaikuttanut jo vuodesta 1989.

Filatov tuntee alansa

Vuodesta 2000 lähtien työministerinä toiminut Tarja Filatov, 39, on perehtynyt hyvin alansa ongelmiin. Vuonna 1995 eduskuntaan tullut hämeenlinnalainen tunnetaan tiukkana neuvottelijana, joka otti hallitusneuvotteluissa jo voimakkaasti yhteen hallituskumppani keskustan kanssa.

SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kesällä valittua Filatovia on pidetty Lipposen uskollisena tukijana. Hallituksessa hän kuului sekä talouspoliittiseen ja sosiaalipoliittiseen ministerivaliokuntaan. Filatov on taustaltaan toimittaja ja tiedottaja.

Luhtanen kotoisin Kuopiosta

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen, 62, on talousvaliokunnan puheenjohtajana joutunut moneen otteeseen selvittelemään valtionyhtiöiden myynti- ja muita sotkuja. Edellisen liikenneministerin Kimmo Sasin jäljiltä liikenneministeriön omistajapolitiikassa riittänee selvitettävää jo ministerikauden alkajaisiksi.

Kuopiosta lähtöisin oleva Luhtanen on valittu eduskuntaan Uudeltamaalta jo neljästi. Taustaltaan hän valtiotieteen maisteri ja opetusministeriön opetusneuvos.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.