Mainos

Kalliomäki: Talouspessimismi ei saa ohjata politiikkaa

Antti Kalliomäki ei kyseenalaista valtionvarainministeriön raportin laskennallista kaavaa vaan sen kaavamaiset oletusarvot.

Opetusministeri Antti Kalliomäki arvostelee valtiovarainministeriön raporttia talouden liikkumavarasta lähtökohtaisesta pessimismistä.

Entinen valtiovarainministeri painottaa tämän päiväisessä kannanotossaan, että hän ei kyseenalaista virkamiesraportin laskennallista kaavaa, vaan sen kaavamaiset oletusarvot.

- Taloudenkulun pitkän aikavälin ennakoinnissa ei pidä luoda kuvaa, että talous- ja työllisyyspolitiikka olisi kohtalonomaisesti sidottu näihin kaavailuihin. Näin toimien ne alkavat toteuttaa itseään, hän varoittaa.

Kalliomäen mukaan talouden logiikkaan kuuluu, että jollei kasvuun uskota, notkahduksen todennäköisyys kasvaa.

- Sama logiikka toimii tässä. Jos lähdemme siitä, että työllisyyskehitys jää 20 000:een ja teemme suunnitelmamme siltä pohjalta, on vaarana, että siihen se myös jää. Näin häntä ohjaa koiraa eikä päinvastoin. Tehokkaan toiminnan kaava on toinen.

Kansantalouden myönteinen kehitys syntyy Kalliomäen mukaan realismista, jota ohjaa kansakunnan luottamus omiin kykyihinsä ja sitä vahvistava poliittinen päätöksenteko. VM:n virkamiesselvitys nojaa hänen mielestään kohtuuttomaan pessimismiin, kun se jättää huomioimatta sopimusyhteiskunnan sisältämän kasvun potentiaalin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.