Mainos

Kalliomäki: Hallituksen työllisyystavoite liian kova

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki myöntää hallituksen tavoitteen 100 000 uudesta työpaikasta liian kovaksi.

Valtiovarainministeriön uudessa työllistämistavoitteessa on kyse suuremmista asioista kuin hallituksen jo kerran menetetystä uskottavuudesta. Ministeri Antti Kalliomäen mukaan nyt punnitaan koko yhteiskunnan rahoituspohjaa.

- Itse asiassa on pakkokin päästä sille tasolle, koska muuten ennen pitkää on edessä se, että joudutaan valtiontalouden heikkenevän tilan vuoksi lähtemään purkamaan hyvinvointiyhteiskunnan perusrakenteita ja se on vastoin kaikkia tavoitteita, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki kertoo.

Tämäkin tavoite edellyttää käännettä työllisyyskehityksessä. Nykyhallituksen aikana työllisyys on jopa pienentynyt. Talouskasvun tulisi kuitenkin piristyä selvästi, jotta työttömät alkaisivat saada töitä.

Valtiovarainministeriö julkaisi torstaina ehdotuksensa valtion ensi vuoden budjetiksi. Ehdotusta on kritisoitu voimakkaasti päättämättömyydestä. Rahaministeriö haluaa nähdä palkankorotuksien suuruuden ennen veropäätöksiään.

- Toinen vaihtoehto olisi se, että nyt otettaisiin riski kovilla veronkevennyksillä ja uhalla, että ne eivät osukaan yhteen hyvin työmarkkinaratkaisujen kanssa, jolloin edessä olisivat hyvin nopeasti valtiontalouden heikkeneminen ja sen mukaiset uhat, verotuksen kiristäminen tai menoleikkaukset. Sen tyyppisiä kokemuksia Suomella on takavuosilta, Kalliomäki kertoo.

Valtion kirstun vartija uskoo Suomen pääsevän kasvu-uralle, jos työntekijät tyytyvät mataliin palkankorotuksiin. Valtio kiittäisi siitä alentamalla ansiotuloverotusta.

- Valtiontalouden vakaus ja kestävyys on kuitenkin aivan ratkaiseva ankkuri. Sitä ei tule murtaa näillä päätöksillä. Se on itse asiassa pääsyy siihen, että tavoittelemme vero- ja muitten päätösten osalta myöskin työmarkkina-aikataulua, Kalliomäki paljastaa.

Ay-liikkeen voi olla taas vaikea ymmärtää pienten palkankorotusten siunauksellisuutta. Tuleva syksy näyttää, kuinka vaikeaa se on.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 02.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.